Ministarstvo Vesne Pusić udruzi njenog brata dalo 250 tisuća kuna

Ministarstvo Vesne Pusić udruzi njenog brata dalo 250 tisuća kuna

Foto: FAH

MINISTARSTVO vanjskih poslova 9. prosinca prošle godine donijelo je odluku kojom je udruzi Documenta - centar za suočavanje s prošlošću dalo 248.992,80 kuna. Predsjednik Upravnog odbora Documente je Zoran Pusić, brat ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Novac je Documenta dobila na Natječaju za dodjelu financijske podrške organizacijama civilnog društva iz područja međunarodne razvojne suradnje. Taj natječaj je ministarstvo Vesne Pusić raspisalo 13. listopada, a do isteka roka na natječaju su, kako doznajemo iz Ministarstva, stigle 23 prijave.

Novac na natječaju osim Documente dobili su i Centar za mirovne studije, GONG, Centar za žene žrtve rata (po 250 tisuća kuna), Odraz - održivi razvoj zajednice (249.985,60 kuna), B.a.B.e. (243.821,84 kune), Europski edukacijski forum (241.266 kuna) i Udruga "Zdenac" (150.017,92 kune). Documenta je sredstva iz državnog proračuna dobila za projekt izgradnje kapaciteta ukrajinskih organizacija civilnog društva za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava.

Ministarstvo Vesne Pusić: Nema sukoba interesa

Iako je ministrica Pusić potpisala odluku kojom je državni novac dodijeljen udruzi njenog brata, iz Ministarstva vanjskih poslova tvrde da nema ni govora o sukobu interesa.

"Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić apsolutno nije u sukobu interesa jer je odluka donesena na temelju samostalne ocjene povjerenstva u skladu s unaprijed zadanim kriterijima koji su objavljeni uz natječaj. Također ističemo da je natječajem bila predviđena i mogućnost žalbe na odluku o dodjeli financijskih sredstava, ali Ministarstvo nije zaprimilo nijednu žalbu", stoji u odgovoru na upit koji smo dobili iz ministarstva Vesne Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavaju da je o dodjeli sredstava odlučivalo Stručno povjerenstvo za pripremu i provedbu natječaja koje se sastojalo od 9 članova iz različitih organizacijskih jedinica i tijela državne uprave.

"Svi članovi stručnog povjerenstva ocijenili su projekte/programe prijavitelja koji su u svojim prijavama dostavili svu potrebnu dokumentaciju, te je sastavljena lista u kojoj je naveden broj bodova za svaku prijavu koje su potom rangirane prema broju ostvarenih bodova. Bodovanje je izvršeno na temelju evaluacijske tablice koja je usklađena sa standardima ocjenjivanja projekata koje koriste i druga državna tijela u provedbi natječaja za organizacije civilnog društva", tvrde iz ministarstva, te dodaju da je odluka o dodjeli novca "donesena na temelju preporuke, tj. samostalne ocjene projekata od strane članova stručnog povjerenstva".

"Zoran Pusić nema nikakve veze s ovim projektom"

Slaven Rašković, koordinator istraživačkog dokumentacijskog programa Documente, zadužen za program međunarodne razvojne pomoći, u razgovoru za Index ističe kako Zoran Pusić nema nikakve veze s projektom kojeg sufinancira Ministarstvo vanjskih poslova.

"Mi smo podršku za taj projekt u Ukrajini dobili u sklopu međunarodne razvojne suradnje. Važno je napomenuti da Zoran Pusić kao predsjednik Upravnog odbora Documente ni na kakav način ne kreira projektnu politiku Documente", ističe Rašković.

Ideja za ovaj projekt rodila se kada je Rašković u Kijevu, u suradnji s ukrajinskom Kućom ljudskih prava i UNDP-om, održavao edukacije na temu ljudskih prava. "Iz Ukrajine su nas zvali da im prenesemo svoja iskustva i svoju metodologiju. Bio sam tamo u dva navrata, držali smo treninge, upoznao sam neke ljude iz civilnog sektora koji su predložili da zajedno pokušamo dobiti podršku za taj projekt", kaže Rašković, te dodaje da je Documenta i ranije bila aktivna na polju međunarodne razvojne suradnje, a u tom polju nije moguće raditi bez suradnje s Ministarstvom vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara