Moderni mafijaši novac peru ulaganjem u - obnovljive izvore energije

Moderni mafijaši novac peru ulaganjem u - obnovljive izvore energije

Foto: Guliver Image/Getty Images

TALIJANSKA mafija pronašla je novo utočište za pranje novca. Novac ulažu u podizanje farmi vjetrenjača, a istovremeno dobivaju subvencije iz EU-a.

Europolovo izvješće otkrilo je da su farme vjetrenjača i općenito obnovljivi izvor energije najpopularniji izbor za pranje novca. Do otkrića su došli analizirajući financijske aktivnosti četiriju talijanskih mafijaških skupina, javlja RT.

"Talijanska mafija sve više ulaže u obnovljivu energiju, posebice farme vjetrenjača, kako bi profitirali od velikodušnih europskih subvencija što im omogućuje uštrcavanje ilegalnog novca u legitimne gospodarske aktivnosti.

Jedan od rijetkih sektora koji nije posrnuo: U samo godinu dana pet tisuća novih radnih mjesta

Industrija obnovljivih izvora energije jedan je od obećavajućih sektora u zemlji koja se inače bori s recesijom. Inženjeri su 2012. izgradili više vjetrenjača i solarnih elektrana nego u bilo kojoj ranijoj godini te proizveli pet tisuća radnih mjesta u zemlji koja se teško bori protiv nezaposlenosti.

"I psi i mačke mogli bi zaraditi u takvim uvjetima"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takav polet objašnjen je najvećim poticajima za obnovljivu energiju na svijetu", komentirao je ekonomist milanskoga Sveučilišta Bocconi Andrea Gilardoni za Globalpost.com. "Toliko su visoki da su se u posao uključili svakakvi ljudi. I psi i mačke mogli bi zaraditi u takvim uvjetima", rekao je.

Vlada je proizvođačima solarne energije i energije vjetra u posljednjih šest godina dala preko 58 milijardi eura, udvostručujući im, a nekad čak i utrostručujući prihode.

Najveća zapljena mafijaške imovine u povijesti: Oduzeti deseci tvrtki koje se bave alternativnom energijom

Nedavno je Italija napravila najveću zapljenu mafijaške imovine u povijesti, uključujući oduzimanje desetaka kompanija koje se bave alternativnom energijom i vrijede preko 1,25 milijardu eura, javio je Reuters.

57-godišnji vlasnik Vito Nicastri, svojedobno nazivan "kraljem vjetra" zbog velikog broja farmi vjetrenjača koje je posjedovao, u njih je uložio novac dobiven iznudom, prodajom droge i drugim ilegalnim aktivnostima koje je, vjeruje se, radio za samog šefa Cosa Nostre Mattea Messinu Denara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara