Mrsić: Više od 60 milijuna eura iz programa Garancije za mlade uskoro će stići

Foto: Hina

HRVATSKA još nije dobila novac od Europske unije iz programa Garancije za mlade, jer neke zemlje članice još nisu završile svoje programe i zato Komisija još nije dovršila evaluacijski postupak, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Bilo je najavljeno da će Hrvatska do kraja veljače dobiti preko 60 milijuna eura iz Garancije za mlade, ali se to do sada nije dogodilo.

"Kasni se s Garancijama za mlade jer Komisija nije dobila od svih zemalja njihove programe", rekao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, Hrvatska će, kao i druge zemlje, moći naknadno povući novac, koji je iz svoga proračuna platila za programe iz Garancije za mlade, dodao je Mrsić.

"Hrvatska će dobiti sredstva iz programa Garancije za mlade. Mi ćemo Garanciju priključiti nacionalnom planu reformi koji se u travnju predaje Komisiji i nadam se da ćemo vrlo skoro brzo dobiti odobrenje Komisije za primjenu Garancije za mlade, a onda slijedi i transfer novca", rekao je Mrsić.

Europska unija je namijenila 6 milijardi eura za zapošljavanje mladih u svom sedmogodišnjem financijskom okviru od 2014. do 2020. godine. Programom Garancije za mlade želi se pomoći u rješavanju jednog od najvećih problema Unije, goleme nezaposlenosti mladih ljudi, koji su najveće žrtve sadašnje krize. Hrvatska je po nezaposlenosti mladih u samom vrhu, treća je iza Grčke i Španjolske. Hrvatska bi iz tog programa trebala dobiti 128 milijuna eura, a prvih nešto preko 60 milijuna trebala bi dobiti uskoro .

Svaka zemlja, koja ima pravo na sredstvo iz Garancije za mlade, radi svoj nacionalni program u dogovoru s Europskom komisijom.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mladih viša od 50 posto, što znači da je bez posla svaka treća osoba između 15 i 29 godina. Garancija za mlade trebala bi im omogućiti da se zapošljavaju četiri mjeseca nakon što dođu na burzu rada, a do trenutka kada će se svakoj mladoj osobi moći ponuditi kvalitetan posao, nastavak obrazovanja, naukovanje ili vježbeništvo, proći će oko tri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara