"Mrtvačnice su prepune": Broj žrtava u Nepalu prešao 6100, za obnovu 2 milijarde dolara

"Mrtvačnice su prepune": Broj žrtava u Nepalu prešao 6100, za obnovu 2 milijarde dolara

Foto: Hina

BROJ žrtava razornog potresa u Nepalu prešao je u petak 6100, a spasioci nova tijela nalaze i šest dana nakon potresa jakosti 7.9 stupnjeva koji je uništio tu himalajsku državu s 28 milijuna stanovnika.

"Mrtvačnice su prepune, pa nam je naređeno da spaljujemo tijela odmah nakon što ih izvučemo iz ruševina", rekao je Raman Lal, pripadnik indijske spasilačke ekipe koja radi zajedno s nepalskim snagama.

Pomoć sporo stiže do zabačenih sela u planinskim dijelovima zemlje, a nepodnošljiv smrad tijela zatrpanih pod srušenim kućama i zgradama u glavnom gradu Kathmanduu otežava povratak stanovnika kućama.

Brojni Nepalci spavaju pod otvorenim nebom od potresa u subotu. Prema podacima UN-a, uništeno je ili oštećeno 600.000 kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepalski ministar financija Ram Sharan Mahat procijenio je da su najmanje dvije milijarde dolara potrebne za obnovu kuća, bolnica, vladinih ureda i povjesnih zgrada te je apelirao na pomoć međunarodne zajednice.

"Ovo je tek početna procjena i trebat će dosta vremena da bi izračunali prave troškove obnove", rekao je Mahat.

U UN-u kažu da je potresom pogođeno osam milijuna ljudi, a najmanje dva milijuna će u iduća tri mjeseca trebati šatore, vodu, hranu i lijekove.

Ministarstvo unutarnjih poslova iznijelo je najnovije podatke po kojima su u potresu poginule 6124 osobe, a 13.906 ih je ozlijeđeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara