Na zagrebačkom sudu počinje suđenje Zsoltu Hernadiju

Na zagrebačkom sudu počinje suđenje Zsoltu Hernadiju

Foto: Hina

PREDSJEDNIKU uprave Mola Zsoltu Hernadiju u četvrtak bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi suđenje u odsutnosti zbog optužbi da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera koji mu je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Nakon pripremnog ročišta u prosincu 2014. Hernadijevi odvjetnici su kazali da je sudac Ratko Šćekić koji će voditi suđenje prihvatio sve prijedloge Uskoka, a istovremeno odbio sve prijedloge obrane. Kao jedan od ključnih problema obrana je navela da okrivljenik, bez obzira što mu se sudi u odsutnosti, ima pravo da mu se "osnovna dokumentacija iz sudskog spisa prevede na jezik koji razumije".

Hernadijevi odvjetnici su tada kazali i da se na pripremnom ročištu nisu referirali na raniju presudu iz Mađarske kojom je potvrđena prva presuda tamošnjeg suda prema kojoj Hernadi nije kriv za prijevaru i pronevjeru za što ga je tužila njegova bivša suradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na Molovu cijenu dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok obrana smatra da bi se upravo zbog te presude moglo otvoriti pitanje tzv. presuđene stvari, Uskok je mišljenja da je riječ o manevru mađarskih pravosudnih tijela kao bi se opstruiralo suđenje Hernadiju u Hrvatskoj. Tužiteljstvo tvrdi da Mađarskoj nikada ustupilo kazneni progon Hernadija zbog davanja mita, odnosno optužbi da je s 10 milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Sanadera kako bi Mol stekao upravljačka prava u Ini, zbog čega je Sanader i pravomoćno osuđen.

Hernadi tražio da se opozove odluka o istražnom zatvoru

Nakon pokretanja istrage državno odvjetništvo je od Mađarske tražilo da ispitaju Hernadija ili da mu uruče poziv, no mađarska su pravosudna tijela uporno odbijala pozivajući se na zaštitu nacionalnih interesa. Pošto su sve hrvatske zamolnice naišle na odbijenicu u Mađarskoj, Hrvatska je nedostupnom Hernadiju odredila istražni zatvor i odlučila mu suditi u odsutnosti, a njegovom privođenju nije pomoglo ni raspisivanje europskog uhidbenog naloga.

U međuvremenu Hernadi je i od hrvatskog Ustavnog suda tražio da opozove odluku o istražnom zatvoru navevši da poziv za dolazak na hrvatski sud nikada nije primio te da ne može biti odgovoran što mu mađarske vlasti pozive iz Hrvatske nisu prosljeđivale. No, Ustavni ga je sud odbio ističući da je i činjenica što Hernadi nije nedostupan hrvatskim vlastima dostatna za određivanje istražnog zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara