Nakon povlačenja poplava prijete mine koje je bujica mogla pomaknuti van označenih područja

Foto: Vlada RH

IZ VLADE su danas izvijestili o stanju minski sumnjivih područja zahvaćenih poplavama. Naime, postoji opasnost da mine nošene vodenom bujicom budu pomaknute van označenih područja.

"Na području Općine Gunja nalazi ukupno 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora, a radi se o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja - Brčko. Za navedeni prostor ne postoji niti jedan izvorni zapisnik o miniranju, već se radi o procjeni da su na šumskim putevima i prosjecima postavljene manje količine protuoklopnih i protupješačkih mina. Minski sumnjive površine općine Gunja obilježene su s 29 tabli minske opasnosti koje su vezane žicom za stabla.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na prostoru Općine Vrbanja minski sumnjiv prostor čini površina od 661.514 četvornih metara. Navedeno područje od noćas je poplavljeno, jer voda nadire iz poplavljenog područja Republike Srbije, iz smjera naselja Jamene. Na području općine Vrbanja u minski sumnjivom području nalazi se šuma Debrinja, tj. minski sumnjiv prostor na šumskim površinama i prosjecima, što potkrepljuju četiri izvorna minska zapisnika sa 683 protupješačke mine PMA-1, PMA-2 i PMA-3 te 48 protuoklopnih mina TMA-3. Postoji mogućnost da voda odnese mine na područja koja su već razminirana prijašnjim projektima HCR-a, jer se radi o području nižem od onoga na kojem se trenutno nalaze mine. Točno područje nije moguće predvidjeti, s obzirom na nepredvidivost dotjecanja poplavnih voda. Područje općine Vrbanja obilježeno je s 30 oznaka minske opasnosti (18 velikih i 12 malih tabli). Male table su vezane žicom za stabla, a velike su zabodene u zemlju.Stručnjaci Hrvatskog centra za razminiranje stupili su u kontakt i stavili se na raspolaganje nadležnim službama koje rukovode akcijama spašavanja ugroženog stanovništva, kao i s predstavnicima Centra za razminiranje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, s kojima će se oformiti zajedničko povjerenstvo stručnjaka koji će pratiti stanje na terenu. Prvi sastanak povjerenstva zakazan je za petak, 23. svibnja.

Terenske ekipe Hrvatskog centra za razminiranje, u koordinaciji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje obišle su gore navedena područja", stoji u priopćenju Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara