"Naoružati Ukrajinu je moguće, ali jako opasno"

"Naoružati Ukrajinu je moguće, ali jako opasno"

Foto: FAH

NAORUŽATI Ukrajinu kako bi se pokušalo zaustaviti ofenzivu proruskih pobunjenika je moguće, ali bi Sjedinjene Države i NATO moglo uvući u vrtlog čiji ishod nitko ne može predvidjeti, ocijenili su stručnjaci.

U sukobu s pobunjenicima koje, smatra Zapad, svesrdno podupire Moskva (što Kremlj niječe usprkos brojnim znacima na terenu), snage Kijeva su nedavno pokazale, napose kada su izgubile kontrolu nad zračnom lukom u Donecku i povukle se na drugim bojišnicima, da nemaju vojnih mogućnosti da se obračunaju s pobunjenicima koji su opremljeni poput nekakve suvremene vojske.

"Nemojmo se zavaravati!", rekao je za AFP bivši ravnatelj francuske obavještajne službe koji je htio ostati anoniman.

"Ne treba vjerovati da se ukrajinsku vojsku može opremiti svime potrebnim kako bi mogla pružiti otpor pobunjenicima koje Moskva podupire u tolikoj mjeri. Trebalo bi joj svakovrsno oružje, protutenkovsko oružje i prenosive rakete zemlja-zrak, sve do teškog oružja. Trebali bi joj i jurišni helikopteri, s obzirom na oblik koji poprima borba".

"A ponajprije joj trebaju ljudi za to oružje", dodaje.

"Vojnike treba obučiti"

"Vojnike treba obučiti. Rat vode ratnici, a ne oružje. Svaki put kada je neka sila pomagala nekoj zemlji u ovakvu sukobu, slali su se instruktori. A za neke vrste oružja, za to će trebati vremena. Pogledajte što se dogodilo u Iraku, u Mosulu: iračka vojska je bila dobro naoružana, a slomilo ju je nekoliko tisuća pripadnika Islamske države".

General Ben Hodges, zapovjednik američkih snaga u Europi, 29. siječnja je rekao novinarima u povjerenju da su ukrajinski vojnici na neki način gluhi i nijemi u odnosu na pobunjenike zbog "iznimne sposobnosti" potonjih da ometaju njihove komunikacije. Usto je kazao da informacije koje prikupljaju ruske bespilotne letjelice, omogućuju pobunjenicima da gađaju položaje Kijeva s ubojitom preciznošću.

Pred takvim neprijateljem NATO sve više razmišlja da ukrajinskim snagama pošalje ofenzivno oružje a ne više vojnu opremu za pasivnu obranu, poput neprobojnih prsluka, piše u nedjelju dnevnik The New York Times, dodajući da predsjednik Barack Obama još nije donio odluku o tome.

"Ukrajina je jako važna Rusima"

U izvješću koje je danas objavljeno u Washingtonu, bivši američki dužnosnici dodaju: "Rusi i separatističke snage su nedvojbeno kadri da nastave ofenzivu, da preuzmu kontrolu nad čitavim Donbasom (na istoku), ili, što bi bilo najgore, da si osiguraju kopneni koridor između Rusije i Krima, preuzimajući stvarni nadzor nad jugoistokom Ukrajine".

No pojačana vojna pomoć Kijevu mogla bi gurnuti Zapad dalje nego to želi, upozoravaju stručnjaci.

"Pristaše te mogućnosti imaju najbolje nakane", drži istraživač Balazs Jarabik iz instituta Carnegie Endowment for International Peace, "ali oni ne razumiju koliko je Ukrajina važna Rusima. Oni misle da je to njihova zemlja i njihov narod. Njihovo emotivni i strukturni angažman je veći nego što će ikad biti američki angažman za drugu stranu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara