Netanyahu: SAD ne smije potpisati nuklearni sporazum s Iranom

Netanyahu: SAD ne smije potpisati nuklearni sporazum s Iranom

Foto: Hina

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u utorak SAD da ne potpisuje nuklearni sporazum s Iranom i da ne surađuje sa zemljom "duboko ukorjenjenom u militantnom islamu", istaknuvši da će Teheran "uvijek biti neprijatelj Amerike".

"Ako Iran prihvati dogovor o kojem se sada pregovara, to ga neće spriječiti da razvije nuklearno oružje. Njime se neće postići ništa osim toga da će se Iran domoći tog naoružanja, i to u velikim količinama", rekao je Netanyahu.

Režim u Teheranu radikalniji nego ikad

U najiščekivanijem govoru nekog stranog državnika u Kongresu u posljednjih nekoliko godina, izraelski premijer je rekao da je režim u Teheranu "radikalniji nego ikad", da mu se ne može vjerovati i da sporazum o kojem pregovara sa SAD-om neće blokirati put prema bombi, "nego otvara put bombi".

"Moramo se udružiti i zaustaviti iranski pohod osvajanja, pokoravanja i terora", istaknuo je.

U govoru zastupnicima, on je rekao da Iran i njegovi čelnici ne predstavljaju prijetnju samo Izraelu i Bliskom istoku, nego cijelom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Iranski nuklearni program može se vratiti puno više unatrag nego što predviđa sadašnji prijedlog, ustrajući na boljem sporazumu i vršeći pritisak na vrlo ranjiv režim, posebno sada kada su cijene nafte pale", naglasio je Netanyahu.

Po njegovim riječima, pregovarači moraju održavati pritisak na Iranu, a budući sporazum mora uključivati i odredbe da Iran prestane agresiju na susjedne zemlje, prestane podupirati terorizam diljem svijeta i prijetiti Izraelu.

"Iran predstavlja golemu prijetnju miru u svijetu"

"Iranski režim predstavlja golemu prijetnju, ne samo Izraelu nego miru u cijelom svijetu", rekao je Netanyahu.

Na početku govora pokušao je ublažiti politizaciju koju je izazvalo njegovo pojavljivanje u Kongresu, a koja je pojačala podjele između republikanaca i demokrata oko načina na koji Bijela kuća vodi pregovore s Iranom.

Netanyahu je rekao da je zahvalan predsjedniku Baracku Obami na javnoj i privatnoj potpori Izraelu, uključujući američku vojnu pomoć i doprinos izraelskom proturaketnom sustavu Željezna kupola.

"Žao mi je što neki moj dolazak doživljavaju kao politički. Bez obzira na to na kojoj strani dvorane sjedite, znam da ste svi uz Izrael", istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara