Njemačkim euroskepticima pobjeda Sirize došla kao naručena pred izbore

Njemačkim euroskepticima pobjeda Sirize došla kao naručena pred izbore

Screenshot: YouTube

OTPOR mjerama štednje kakav pokazuje nova grčka vlada uzburkao je osjećaje diljem Europe, ali njemačka euroskeptična stranka AfD ni sama ne vjeruje koliko sreće ima jer se uoči regionalnih izbora propast eurozone čini sasvim mogućom.

Siriza koja je u Grčkoj prošli tjedan preuzela vlast odbacuje mjere štednje kakve gura Njemačka. To bi moglo pomoći Alternativi za Njemačku (AfD), utemeljenoj 2013. da smiri gnjev dijela njemačke javnosti zbog davanja pomoći. Raspoloženje na kongresu AfD-a u Bremenu izrazito je vedro, a mnogi govore i o tzv. Grexitu, mogućnosti da Grčka izađe iz eurozone.

"Jasno, svi mi želimo da Grčka izađe iz eurozone", rekao je utemeljitelj AfD-a Bernd Lucke za Reuters. "A sad se nadamo da bi se to moglo i ostvariti".

AfD žestoko za razbijanje eurozone

Središnji element politike AfD-a je potreba za razbijanjem eurozone što stranka smatra jedinim načinom da se riješe europski gospodarski problemi. Neki članovi spominju i mogućnost podjele eurozone na sjeverni i južni blok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lucke o novome grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu kaže: "Hvala tom socijalistu koji stvara probleme što je svima pokazao da eurozona ne funkcionira".

Lucke je za vikend na stranačkome kongresu napadom na druge stranačke vođe uspio učvrstiti nadzor nad AfD-om, strankom koja konstantno oduzima glasove konzervativaca kancelarke Angele Merkel.

Ankete AfD-u daju 7 posto glasova

AfD trenutno u anketama dobiva sedam posto glasova. Lucke je uspio nagovoriti dvotrećinsku većinu od ukupno 1473 izaslanika na stranačkome kongresu da podupru njegov plan i odbace drugu dvojicu stranačkih vođa.

No taj uspjeh protiv stranačkih rivala koji su veoma privlačni krajnjoj desnici mogao bi dugoročno štetiti AfD-u, kažu analitičari, a prenosi Reuters, jer je Luckeov profesorski nastup u kritiziranju mjera štednje glasači desnice često ne razumiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara