Normalizira se promet: Sud zabranio štrajk u Zračnoj luci Zagreb!

Normalizira se promet: Sud zabranio štrajk u Zračnoj luci Zagreb!

Foto: Hina

DRUGOG dana štrajka u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ) održan je prosvjedni skup štrajkača koji traže pisana jamstva da prelaskom u tvrtke kćeri budućeg koncesionara - Međunarodne zračne luke Zagreb, neće ostati bez prava iz Kolektivnog ugovora, odnosno zaposlenja.

Uz zvuke Internacionale na francuskom jeziku, glasne zvižduke i zavijanje sirene, noseći transparente u pristanišnoj zgradi okupilo se više stotina članova četiriju sindikata ZLZ-a.

Nosili su transparente na kojima je, među ostalim, pisalo: "Akcija, posebna ponuda, aerodrom za jedan euro", "Zajedno u borbi za spas hrvatskih zračnih luka", "Koncesionirajte Ministarstvo prometa", "Konzorcij - projekt za pljačkanje radnika ZLZ" i "Štrajk nije naš prvi, nego jedini izbor".

U ime koordinacije sindikata ZLZ-a Mladen Mesić je istaknuo kako radnici neće dopustiti da se njihova prava "prebrišu gumicom". Ustvrdio je kako ne pregovaraju za veća prava nego za ljudsko dostojanstvo i "ništa više ni manje od onoga što imaju ostali radnici u Hrvatskoj".

Komentirajući odluku Uprave da radnicima neće platiti vrijeme provedeno u štrajku, Mesić je poručio da su zaposlenici u štrajku donijeli odluku "da se Upravi ne isplati plaća".

Na upit o spremnosti Uprave i koncesionara da im zajamči zadržavanje prava iz Kolektivnog ugovora, Mesić je rekao da problem može biti brzo riješen ako se ta jamstva stave na papir i zajednički potpišu.

Ustvrdio je da Uprava o želi prebaciti radnike i njihove ugovore u tvrtku Međunarodna zračna luka Zagreb, a potom 90 posto radnika ide u tvrtke kćeri, za što treba potpisati aneks ugovora, no kada ga radnici potpišu, odriču se prava iz prijašnjih ugovora.

Ako je istina da je koncesionar spreman zajamčiti i potpisati sporazum o stečenim pravima, sjednimo i potpišimo ga, rekao je Mesić. Aneks ugovora treba omogućiti da ostanemo zaposlenici matične kuće, odnosno Međunarodne zračne luke Zagreb, u slučaju da se ugasi tvrtka koju će osnovati koncesionar, ističe Mesić.

Pregovaramo već šest mjeseci, a kad treba potpisati sporazum s nama, ne žele to učiniti, ustvrdio je Mesić.

Sud zabranio štrajk!

Sudsko vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici donijelo je danas privremenu mjeru kojom se zabranjuje štrajk u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ), tako da će štrajk koji je jučer u 10 sati započela koordinacija četiriju sindikata ZLZ-a odmah završiti, a zračna luka će uskoro normalno proraditi.

Sud je zabranio Nezavisnom strukovnom sindikatu aerodromskog operativnog osoblja Hrvatske, Sindikatu zaposlenika zračnih luka Hrvatske, Sindikatu radnika aerodroma Zagreb i Sindikatu radnika u operativi Zračne luke Zagreb provedbu štrajka na području ZLZ-a, organiziranog i najavljenog za dan 21. studenoga u 10 sati do dana 22. studenoga u 24 sata, 26. studenoga u 00,00 sati do 28. studenoga u 24 sata, te za dan 2. prosinca do dana stjecanja uvjeta za okončanje štrajka.

Nakon odluke Županijskog suda, predsjednik Uprave ZLZ-a Miroslav Drljača izjavio je novinarima da se pristupa pripremama za normalno prometovanje, a otvaranje zračne luke očekuje se u najskorije vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drljača je istaknuo kako to ne znači prestanak rada na zaštiti prava radnika u procesu preuzimanja od francuskog koncesionara.

Član Uprave Tonči Peović potvrdio je da su u kontaktu sa zrakoplovnim kompanijama, kako bi se letovi u što skorije vrijeme ponovno preusmjerili u ZLZ.

Zračnu luku otvaramo za pola sata, kada se steknu svi uvjeti za sigurno prometovanje, no odluka je na svakoj kompaniji da sa svojim putnicima iskoordinira povratak u Zagreb, rekao je Peović.

Sindikati će poštivati odluku suda

Sindikati će poštivati privremenu mjeru Županijskog suda u Velikoj Gorici o prekidu štrajka u Zračnoj luci Zagreb i o tome izvijestiti Upravu, rekao je danas na konferenciji za novinare u ime Koordinacije sindikata ZLZ Ante Dujić.

Sud je na zahtjev Uprave naložio sindikatu da obustavi štrajk, no nije donio odluku o meritumu stvari, očito zbog kompleksnosti predmeta, nego bi to trebao učiniti u ponedjeljak na ročištu zakazanom za podne, rekao je Dujić.

Svrha štrajka nije pobjeda na sudu, nego konkretan dogovor koji će radnicima omogućiti sigurnu budućnost, rekao je Dujić dodavši kako se nada da će Uprava shvatiti ozbiljnost problema i pristupiti pregovorima u interesu radnika.

Više puta smo izrazili spremnost na pregovore, no zauzvrat nismo dobili ništa, rekao je Dujić. Ustvrdio je kako je francuski koncesionar ZAIC u velikim problemima s financiranjem projekta i osiguravanjem novca za prvu plaću.

Upitan o daljnjim postupcima sindikata, Dujić je rekao kako imaju žalbeni rok od četiri dana te da njihovi odvjetnici razmatraju sudsku odluku. Ne bih želio prejudicirati što će biti dalje, no smatramo da smo postupali zakonito i da zaposlenici u štrajku neće snositi posljedice, kazao je.

Imamo podršku sindikata i kolega drugih zračnih luka i iz inozemstva, i zauzet ćemo još čvršći stav, jer to nije samo problem ZLZ nego svih hrvatskih zračnih luka, pa i hrvatskog radništva u cjelini, poručio je Dujić.

Optužio je Upravu da je tražila od radnika izjašnjavanje SMS-om jesu li u štrajku ili ne, što smatra protuzakonitim.

U ime Koordinacije sindikata ZLZ Mladen Mesić rekao je kako je sudska odluka o privremenoj mjeri "solomonsko rješenje" kojim se praktički zabranjuje štrajk, a donijeta je u interesu smanjenja štete aviokompanijama i putnicima.

Zbog odluke suda otpada i druga i treća faza štrajka u ZLZ-u, koju su sindikati najavljivali idućih dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara