Ogorčeni mještani Rajevog Sela napali Jakovinu: "Ministre, jeste li nahranili našu stoku?"

Foto: Hina; Video: MUP

SKUPINA mještana poplavljenog Rajevog Sela danas je na sanitarnom punktu u Posavskim Podgajcima verbalno napala ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, nezadovoljni jer ih policija ne pušta u njihovo mjesto da nahrane stoku koja je tamo ostala.

Jakovini je 15-tak Rajevčana spočitavalo nesposobnost u vođenju ministarstva, pitajući ga je li u Rajevom Selu možda nahranio njihovu stoku.

Ministar nije odgovarao na uvrede te je sjeo u automobil i napustio Posavske Podgajce.

Sve do jučer mještani Rajevog Sela i drugih poplavljenih mjesta u županjskoj Posavini ulazili su u sela kako bi nahranili stoku koja je ostala nakon potopa.

Međutim, kako su zbog mogućnosti izbijanja zaraze pooštrene mjere ulaska i izlaska iz potopljenih područja, u koje je moguće ući samo u pratnji policije i u propisnoj zaštitnoj odjeći, mještanima je zabranjen svaki ulazak.

> Poljoprivrednici Slavonije: Teška vremena tek dolaze!

Jakovina: Šteta samo na poljoprivrednim površinama i uginuloj stoki je do 100 milijuna kuna

Razina rijeke Save lagano opada na cijelom poplavljenom području u županjskoj Posavini. Vojska je sinoć počela graditi prednasip u Rajevu Selu, na mjestu gdje je puknuo, a sve kako bi se zaustavio dotok Save na poplavljena mjesta. Ministar Ostojić poručuje kao za sada nema naznaka epidemije na poplavljenim područjima.

Ulazak na poplavljena područja je strogo kontroliran. Svi su dužni proći dezinfekciju nakon obilaska. Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Ministarstvom zdravlja izradilo Plan mjera na ugroženim i rubnim područjima u svrhu zaštite i kontrole zdravlja ljudi i životinja.

> "Stanje je vrlo ozbiljno, ali za sada nema naznaka epidemije na poplavljenim područjima"

Epidemiološka situacija na poplavljenim područjima je stabilna i nema evidentiranih bolesti, potvrdio je to danas u Splitu ministar zdravlja Rajko Ostojić dodajući kako se na terenu rade preventivne mjere kako ne bi niti došlo do širenja bolesti. Ostojić je također opovrgnuo informacije da je na poplavljenim područjima uvedena karantena.

"Nema naznake potencijalne epidemije, to je izvješće jutros od 9 sati. Dakle, za sada nema znakova grupiranja bolesti, ali se provode mjere- dezinfekcija, deratizacija, a krenut ćemo i sa dezinsekcijom", kaže Ostojić.

Od ukupno 12 tisuća grla zbrinuto je 8 tisuća životinja. Za sve njih trenutno je osigurano dovoljne količine hrane. Veterinar Mijo Fury kaže: "Velika većina životinja je evakuirana, ima još živih životinja koje ćemo danas evakuirati. Počinje se sa prikupljanjem lešina. Sve strukture rade svoj posao. Tu se i kamioni Agroproteinke. Unatoč visokoj vodi pokušava se izvući što više i što prije. Lešine životinja idu u kafileriju Sesvetski Kraljevac".

Uskoro na poplavljena područja stiže i mobilna spalionica, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je stigao pred Rajevo Selo. "Uklanjane lešina i neškodljivo zbrinjavanje se već odvija ovih dana. Mi imamo objekte na kojima se to radi, a u pripremi je i doprema nove mobilne spalionice koju smo dobili iz Velike Britanije, i na taj način ćemo biti brži na samom terenu."

Iako je još prerano govoriti o brojkama, štete se zbrajaju. "Površine pod kulturama i koje su bile pod vodom i broj stradalih grla je negdje do 100 milijuna kuna, bez štete koju još ne možemo utvrditi, dakle one na mehanizaciji, gospodarskim objektima, na skladištima hrane..."

Slavonija na poplavljenom području sada, više nego ikad, treba pomoć veterinara-volontera. Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je sve osobe veterinarske struke da se jave u krizni stožer Vukovarsko-srijemske županije.

Nastavljena gradnja prednasipa kod Rajevog Sela

Stručnjaci Hrvatskih voda uz potporu inženjerijskih snaga Hrvatske vojske nastavljaju s radovima na izgradnji prednasipa u Savi kod Rajevog Sela, a koji će rijeku usmjeravati tako da što manje utječe u poplavljena područja, potvrdio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc.

U prednasip, koji će se nalaziti ispred nasipa koji je u subotu na nedjelju pukao uslijed silovitog nadiranja Save, trebalo bi se ugraditi oko 5.000 prostornih metara pijeska. Cilj mu je da poput vrata spriječi novi ulazak vode, dok poplavnu vodu ne bi spriječio da, kada se za to stvore uvjeti, istekne nazad u Savu.

"Računamo da bi taj posao trebao biti napravljen u narednih nekoliko dana s tim da zbog pada razine vode naše skele neće više moći raditi, a onda će Hrvatske vode svojim strojevima nastaviti i završiti posao do kraja", kazao je Repinc. Dodao je da će se razrušeni nasip u potpunosti zatvoriti kada dovoljno opadne razina Save.

Pojasnio je kako se prednasip gradi od velikih vreća s pijeskom koje se spuštaju u vodu i slažu jedna pored druge i jedna na drugu. Kada bude završen, prednasip će biti dugačak između 250 i 300 metara, naveo je.

Pucanje nasipa kod Rajevog Sela uzrokovao je potop toga mjesta te Gunje i Račinovaca, zbog čega je evakuirano više od 11.000 osoba s tog područja, dok se službeno kao smrtno stradala uslijed poplave vodi jedna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Hrvatskih voda izvijestili su danas kako je policija izuzela svu dokumentaciju vezanu uz ojačanje toga nasipa, koji je obnovljen prije četiri godine.

> Policija u Hrvatskim vodama: Zašto je popustio nasip kod Rajeva Sela?

Hrvatska i Srbija dogovorile zajedničke mjere za obranu od poplava

Hrvatska i Srbija razmjenjivat će informacije radi učinkovitije evakuacije velikih voda u slivu rijeke Save, dogovoreno je u subotu na sastanku predstavnika hrvatskog ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda s kolegama iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Povod stručnome sastanku u vojvođanskome gradu Rumi su poplave koje su pogodile obje države, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Sudionici sastanka razmijenili su informacije o trenutnom stanju na poplavljenim i branjenim područjima, a razgovarali su i o mogućim prijedlozima zajedničkih mjera za sprečavanje širenja poplavnih voda na teritorijima obje zemlje.

Uspostavljen je dogovor o operativnoj razmjeni informacija između Javnog vodoprivrednog poduzeća Vode Vojvodine (JVP) i Hrvatskih voda zbog efikasnije evakuacije velikih voda u slivu rijeke Save.

Stručnjaci su procijenili da će u roku od 3 dana prestati prelijevanja iz rijeke Save kroz proboj u Račinovcima i da se ne očekuje pogoršanje stanja.

U hrvatskom izaslanstvu sudjelovali su pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, a u srbijanskom v.d. direktora Republičke direkcije za vode Miodrag Pješčić te tehnički direktor JVP-a Aleksandar Nikolić.

Dogovoren je zajednički obilazak vodnih građevina u obje zemlje kako bi dogovorena suradnja i na terenu bila što uspješnija, dodaje se u priopćenju.

Josipović: Po prvi put je katastrofa ovakvih razmjera pogodila Hrvatsku

Predsjednik Republike Ivo Josipović obišao je danas Operativno komunikacijski centar (OKC) Državne uprave za zaštitu i spašavanje koji je djeluje na prostoru županjske Sladorane, gdje je poručio kako će Hrvatskoj i njezinim službama ova teška iskustva s poplavama sigurno koristiti u budućnosti.

"Po prvi put je katastrofa ovakvih razmjera pogodila Hrvatsku. Imamo i neka nova, teška iskustva, ali iskustva koja će nam sigurno koristiti u budućnosti", izjavio je Josipović novinarima nakon obilaska OKC-a. Tamo su ga potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić upoznali sa stanjem na poplavljenim područjima županjske Posavine te ustrojem OKC-a.

Predsjednik je istaknuo kako se uvjerio da je u OKC-u postignuta vrhunska funkcionalnost, a otklonjene početne slabosti do kojih je, kako je kazao, došlo u prvim danima obrane od poplave. Pokazuje se, dodao je, kako su profesionalne službe poput vojske, policije i službe spašavanja odlično primljene i dobro rade svoj posao. "Informiran sam da su i volonteri smješteni i prihvaćeni na organiziran način i da su time njihova volja i snage iskorišteni na najbolji mogući način", rekao je. Dobrim je ocijenio i to što se dopremljena humanitarna pomoć sortira i prati te transparentno raspoređuje.

Upitan je li upoznat da je policija iz Hrvatskih voda izuzela dokumentaciju vezanu uz nasip koji se urušio kod Rajevog Sela, Josipović je odgovorio kako ne raspolaže takvim saznanjima. "Premijer je to najavio, policija radi, ali zaista ne znam detalje", poručio je.

Novinare je zanimalo je li pomoć najavila i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja na njegov poziv uskoro dolazi u Hrvatsku, na što je odgovorio kako je njemačka kancelarka u kontaktu i dogovorima s premijerom Milanovićem i hrvatskom Vladom, "i tu je pao dogovor o pomoći".

Ministar Ranko Ostojić zahvalio je svima koji su sudjelovali u obrani od izlijevanja rijeke Save na cijelom području Posavine, rekavši kako se situacija na terenu popravlja. "Uvjeren sam da će se i prije izaći iz problema nego što smo možda bili optimistični", kazao je. Kada govori s takvim optimizmom, pojasnio je, misli na povlačenje vode s poplavljenih područja, nakon čega će uslijediti dugotrajni posao obnove stradalog područja i uklanjanja posljedica poplava.

Ravnatelje Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić rekao je kako na poplavljenim područjima završava posao izvlačenja žive i uginule stoke, osigurava se hrana za životinje koje su zbrinute u sabirne centre, a svoj posao na prehrani stanovništva odrađuje i Crveni križ. "Po izvješćima koje imamo dovoljno je suhe i kuhane hrane, čak i vode za koju se piše da je nema", naveo je Perinić i pozvao sve one koji rade na zaštiti i spašavanju da se pridržavaju mjera i naputaka Ministarstva zdravlja.

Policijske snimke poplavljenog Rajevog sela:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara