Oporba Milanoviću: Hoće li i građane preseliti u Australiju?

Foto: FAH

SABORSKI zastupnik HDZ-a Ivan Šuker kazao je danas kako premijer Zoran Milanović uskoro putuje u Australiju i Novi Zeland, poručivši: "Ne daj Bože da pregovara da se tamo presele naši građani s poplavljenih područja".

Šuker je to kazao, reagirajući na premijerovu izjavu da bi bilo najbolje iseliti s ugroženih područja, a nakon stanke koju je u Hrvatskom saboru, zbog stanja na poplavljenim područjima, zatražio njegov zastupnički klub, zajedno s HDSSB-om i Laburistima.

"Državne institucije i čelni ljudi trebali bi provoditi odluke vlade", rekao je taj HDZ-ovac podsjećajući kao je vlada nakon poplava 2010. donijela zaključke koje institucije nisu provele.

Bilo bi mu zanimljivo, kazao je, vidjeti koliko će svoje troškove naplatiti oni koji su se institucionalno brinuli da se ljudima na ugroženim područjima dovezu vreće i kolika će biti isplaćena odšteta građanima kojima je poplavljeno. Tu će se, uvjeren je, vidjeti nesrazmjer.

Šuker je također upozorio i kako se godišnje izdvaja 700 milijuna kuna za održavanje kanala.

"Ugrožena područja treba zaštititi, a ne iseljavati stanovništvo", poručio je HDSSB-ovac Boro Grubišić koji je podsjetio kako je za 20 godina postojanja hrvatske države šteta od poplava iznosila 30 milijardi kuna. Zamjerio je Grubišić i što, unatoč poplavama koje su zahvatile Sisačko-moslavačku, Karlovačku ali i još neke županije, Sabor već tri tjedna o tome nije progovorio.

Poplave su, kaže HDSSB-ovac Grubišić, znak zapuštenosti korita Save i nebrige Hrvatskih voda.

"Pogledamo li dvorište Hrvatskih voda, tamo je ergela skupih i najskupljih vozila, 100 tisuća eura u prvoj polovini prošle godine potrošili su za edukaciju", zamjerao je.

"Govorimo o problemu koji nije star dvije godine već nekoliko desetljeća", poručio je laburist Branko Vukšić dodavši kako je umjesto sustavne brige na djelu sustavna nebriga u kojoj najviši državni dužnosnici šalju poruke koje nisu u redu.

Krivac za ovakvo stanje, kaže Vukšić, je ljudski faktor. "Korita se nisu održavala godinama i destljećima, a nisu se održavali ni nasipi, a kad se dogodi poplava onda se pojave političari sa spasonosnim porukama i obećanjima", poručio je Vukšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara