Oporba preuzima vlast u Sloveniji?

Oporba preuzima vlast u Sloveniji?

Foto: Hina

NAJVIŠE glasova na prijevremenim izborima u Sloveniji mogla bi dobiti oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, a nakon nje Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča, druga najjača stranka u sadašnjoj vladi u ostavci, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Prema prošlotjednoj anketi provedenoj na 608 ispitanika SDS bi dobio 12,1 posto glasova, a SD 9 posto. U redovitoj mjesečnoj anketi "Dela" iz prošlog mjeseca SDS je dobio 12, a SD 11,8 posto glasova, a razlika među njima sada je povećana.

Prema novom ispitivanju, za demokršćansku stranku Nova Slovenija (NSI) glasovalo bi 4,7 posto ispitanih, za Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) 4,5 posto, za stranku Pozitivna Slovenija (PS) 4,2 posto, za Slovensku pučku stranku (SLS) 3,8 posto, a za Građansku listu (DL) 2,1 posto.

Najveći pad potpore u odnosu na anketu iz travnja zabilježila je Pozitivna Slovenija (PS), kojoj je podrška prepolovljena nakon što je od premijerke Alenke Bratušek mjesto predsjednika preuzeo ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, što je izazvalo raspad njene zastupničke skupine u parlamentu na dvije suprotstavljene frakcije.

Rad vlade premijerke Bratušek pozitivnim ocjenjuje 24,5 posto ispitanih, a negativnim 64,8 posto, pokazala je anketa vodećeg slovenskog dnevnika.

Ukoliko bi na prijevremenim izborima, za koje još nije jasno hoće li se održati u srpnju ili na jesen, pobijedila Slovenska demokratska stranka (SDS) čiji je predsjednik bivši premijer Janez Janša, nije jasno bi li ona uspjela sastaviti vladu i tko bi bio njen mandatar, s obzirom da je Janša pravomoćnom osudom nedavno osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcijske afere Patria, navode slovenski mediji.

Rupel za pomilovanje Janše

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova i jedan od najutjecajnijih članova oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak u dužem razgovoru za Slovensku televiziju kako smatra da će presuda kojom je bivši premijer Janez Janša osuđen na dvije godine zatvora na jedan ili drugi način "pasti" te da bi se afera mogla zaključiti i pomilovanjem Janše.

"Afera se vuče se predugo, od 2008. godine. Smatram da treba angažirati sve pravne institucije koje se time bave da se sve dileme oko optuženih i osuđenih u slučaju Patria dovedu do kraja i razriješe", rekao je Rupel u vezi pravomoćnih presuda protiv Janše, direktora tvrtke Rotis Ivana Črnkoviča i bivšeg brigadira slovenske vojske Antona Krkoviča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da se i velikom broju Slovenaca osuda Janše čini upitnom te da sam smatra da kako presuda mogla biti poništena nakon što odvjetnici Janše i drugih suoptuženika iskoriste izvanredna pravna sredstva na vrhovnom i ustavnom sudu te, bude li trebalo, i na Europskom sudu za ljudska prava. Viši sud u Ljubljani je u travnju potvrdio presudu prvostupanjskog suda od dvije godine zatvora, čime je ona postala pravomoćna, no Janšini odvjetnici najavili su da će iskoristiti preostala izvanredna pravna sredstva, žalbu na vrhovnom sudu i na ustavnom sudu, kako bi presudu osporili.

"Mislim da oni koji imaju nešto autoriteta pa i predsjednik države, mogu intervenirati kako bi se to konačno razriješilo", kazao je Rupel dodavši da predsjednik republike raspolaže ovlastima po kojima Janšu i suoptužene može pomilovati i da je takvih slučajeva već bilo.

Rupel je rekao da je za druge države teško zamisliva situacija u kojoj se "po sudovima vuku" oni koji su zaslužni za njenu samostalnost te da u slovenskim medijima, politici i sudstvu nije došlo do "čišćenja" kao u nekim drugim tranzicijskim državama koje su Sloveniju gospodarski pretekle.

"Kod većine ljudi stvorio se dojam da je nešto u pozadini cijele afere", rekao je Rupel.

Dodao je kako je možda "malo paranoičan", ali da u pozadini vidi i one kojima je žao zbog raspada sovjetskog imperija i Jugoslavije te da bi neki možda željeli da Slovenija napusti NATO savez.

Rupel je značajna figura iz vremena slovenskog osamostaljivanja, kada je bio na mjestu šefa diplomacije na koje je imenovan i kasnije u više vlada. Istaknuti je član Slovenske demokratske stranke (SDS), čijem je predsjedniku Janezu Janši prošlog mjeseca viši sud u Ljubljani potvrdio prvostupanjsku presudu od dvije godine zatvora zbog korupcijske afere pri nabavi oklopnih vozila za slovensku vojsku, u vrijeme kad je Janša 2006. bio premijer. Janša negira sve optužbe iz presude i tvrdi da je ona političke naravi kako bi ga se uklonilo iz politike.

Rupel je lani smijenjen s mjesta generalnog konzula u Trstu, ali tvrdi da je riječ o "političkoj lustraciji" koju je nad njim provela vlada premijerke u ostavci Alenke Bratušek.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara