Otvorena konferencija o AIDS-u na koju su krenuli poginuli stručnjaci iz malezijskog zrakoplova

Otvorena konferencija o AIDS-u na koju su krenuli poginuli stručnjaci iz malezijskog zrakoplova

Foto: Guliver Image/Getty Images

DVADESETA Međunarodna konferencija o AIDS-u otvorena je u nedjelju u Melbourneu u sjeni tragične pogibije znanstvenika koji su bili u malezijskom zrakoplovu srušenom nad istočnom Ukrajinom u četvrtak, javljaju svjetski mediji.

Oko 12.000 predstavnika iz dvjestotinjak zemalja okupilo se na službenom otvaranju konferencije, na kojemu je odana počast minutom šutnje poginulima na letu MH17.

Predsjednica Međunarodne udruge za AIDS (IAS) Francoise Barre-Sinoussi posvetila je konferenciju poginulim kolegama, a pismo sućuti i potpore pročitao je nizozemski veleposlanik za HIV/AIDS Lambert Grijns.

Stručnjaci su u subotu obećali pojačati napore u borbi protiv AIDS-a u spomen na kolege poginule u padu malezijskog zrakoplova kojim su putovali na 20. Međunarodnu konferenciju, a uoči koje je objavljeno da se ta bolest do 2030. može staviti pod nadzor.

Kao šok je stručnim krugovima prostrujala vijest da je u malezijskom zrakoplovu srušenom iznad istočne Ukrajine život izgubilo najmanje šest stručnjaka, među kojima i nizozemski liječnik Joep Lange, jedan od vodećih u israživanju te bolesti i bivši predsjednik IAS-a.

Lange je putovao u Australiju na konferenciju o AIDS-a u organizaciji IAS-a, objavili su organizatori skupa te istaknuli da je poginulo šest, a ne 100 stručnjaka, koliko se ranije spominjalo u izvješćima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Langea su poginuli njegova partnerica i djelatnica amsterdamskog Instituta za globalno zdravstvo i razvoj Jacqueline van Tongeren, lobisti za borbu protiv AIDS-a Pim de Kuijer i Martine de Schutter, direktorica programa za razvoj i podršku tvrtke Female Health Lucie van Mens i koordinator za medije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Glenn Thomas.

Konferencija u čast poginulim kolegama

Zrakoplov kompanije Malaysia Airlinesa letio je iz Amsterdama za Kuala Lumpur, odakle su stručnjaci za AIDS trebali drugim zrakoplovom putovati za Australiju, kad je srušen na području istočne Ukrajine gdje proruski separatisti ratuju protiv središnje vlasti, te je poginulo svih 298 putnika i članova posade, što je izazvalo ogorčenje i osude diljem svijeta.

Infekcije HIV-om i smrtni slučajevi izazvani AIDS-om u padu su i otvara se mogućnost da se ta epidemija do 2030. stavi pod kontrolu u cijelom svijetu, priopćio je UN u izvješću pripremljenom za konferenciju u Australiji.

"Više nego ikad prije postoji nada da se stane na kraj AIDS-u u svakoj zemlji, u svakom području i svakoj zajednici", stoji u izvješću programa UNAIDS, objavljenom uoči konferencije u subotu u Melbourneu.

Virus humane imunodeficijencije (HIV), koji uzrokuje AIDS, prenosi se krvlju, spermom i majčinim mlijekom, ali ga se može kontrolirati koktelom lijekova poznatih kao antiretroviralna terapija (ART). UNAIDS tvrdi da je do kraja 2013. pristup toj terapiji imalo 12,9 milijuna HIV pozitivnih ljudi, što je dramatično poboljšanje u odnosu na 2010., kad se tim koktelom liječilo ukupno pet milijuna oboljelih. Prošle je godine od AIDS-a umrlo 1,5 milijuna ljudi, 35 posto manje u odnosu na 2005.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara