Ovacijama dočekan osuđeni ratni zločinac

Ovacijama dočekan osuđeni ratni zločinac

Foto: Facebook, Screenshot: STV

BRANIMIR GLAVAŠ završio je svoje večerašnje obraćanje okupljenima na Trgu slobode u Osijeku. Pred okupljenim mnoštvom oštrom nacionalističkom retorikom dvadesetak minuta udarao je po vlasti i vladajućima, iskazujući potporu šatordžijama u Savskoj te utjelovljujući duh diskursa koji se u Hrvatskoj, nasreću, nije čuo već godinama.

Pozivajući se na "povijesne prostore" hrvatske države, na hrvatsko znakovlje i hrvatske svetinje, uputio je apel vladajućima da ne diraju u prava branitelja, floskulama upozoravajući na nekorektan odnos vlasti prema ratnim veteranima te tražeći odstupanje vladajućih s pozicija kako bi njihovo mjesto zauzeli "odlučni, spremni i savjesni branitelji" koji cijene žrtvu iz 90-ih".

Glavaš je, selektivno se prisjećajući povijesti, upozorio kako "nikada pobjednička vojska nije sudila svojim herojima do ove vlasti". Ističući slučaj hrvatskoga generala Želja Sačića, protiv kojega je neki dan podignuta optužnica, Glavaš je kazao kako je "obveza svih hrvatskih građana i branitelja da izraze nezadovoljstvo, ako treba i podizanjem novog šatora ispred DORH-a u Zagrebu".

Tijek događaja:

21.20 Glavaš je napustio Trg slobode kako bi zapalio svijeću na grobu svoje majke.

20.55 Branimir Glavaš žestokom nacionalističkom retorikom obratio se okupljenom mnoštvu.

"Dragi prijatelji, Hrvati i Hrvatice, sve vas pozdravljam u svoje osobno ime, ali i u ime svih branitelja koji su branili ovaj herojski grad Osijek i istočne granice Republike Hrvatske od velikosrpske agresije, i u ime svih onih drugih branitelja koji su pripadali svim herojskim aktivnim i pričuvnim brigadama HV-a i koji su bez ikakvih kalkulacija položili i svoje zdravlje i živote i bili spremni dati sve što imaju da bi Hrvatska danas živjela.

Prije nepunih 6 godina kada sam otišao u egzil, ostavio sam državu i koliko-toliko složan hrvatski narod koji je još baštinio tekovine prvog predsjednika Franje Tuđmana, a gdje smo danas, gdje smo danas? Hrvatska podjeljenija nego ikada, kao u vrijeme Drugoga svjetskoga rata. To nije dobro za jedinstvo, takvo ponašanje i odnos među hrvatskim narodom ne jamči uspjeh, budućnost, prosperitet i izgradnju hrvatske države po mjeri hrvatskog čovjeka, ono o čemu smo maštali od '91 sve do Bljeska i Oluje.

Podrška braniteljima u Savskoj

Danas čujemo glas hrvatske savjesti, a hrvatska savjest su hrvatski branitelji koji su branili novostvorenu ali napadnutu hrvatsku državu. Glas za borbu i dostojanstvo države su oni, jer upravo taj rat i temelji države i hrvatske državnosti danas su ugroženi negativnim odnosima hrvatske vlasti prema hrvatskim svetinjama na kojima se zasniva hrvatska državnost.

Podjele dolaze i s lijeva i s desna, ne napadam niti branim, ali upirem prstom i u jedne i u druge da snose odgovornost za hrvatsku državu, jer je nismo tako zamislili. Na nama starima je odgovornost, a još veća odgovornost je na vama mladima da se izgradi hrvatska država po standardima svih hrvatskih ljudi, hrvatske Slavonije i Baranje i hrvatske Dalmacije i hrvatskog Međimurja i Istre i središnje Hrvatske.

I Hrvati iz BiH su u velikom postotku branili hrvatsku državu na povijesnim prostorima hrvatske države, ali u jedinicama HV-a i stoga ne dozvolimo da se pravi razlika između HV-a i HVO-a, prvi predsjednik Franjo Tuđman u svojoj poslanici '96 jasno je naglasio jedinstvo hrvatskog naroda, bez obzira živi li u RH ili na hrvatskim povijesnim prostorima, u susjednoj suverenoj državi. Zalagao se za ravnopravnost svih hrvatskih branitelja. Velik broj Hrvata iz BiH položio je živote pod hrvatskim znakovljem, tražim da pripadnici HVO-a imaju jednak status kao i hrvatski branitelji u hrvatskoj državi.

U tom smislu u potpunosti ja osobno i moji suradnici dajemo potporu hrvatskim braniteljima koji više od 100 dana izražavaju nezadovoljstvo u Savskoj 66.

Ako ova vlast, ako oni nisu u stanju služiti hrvatskome narodu, ako nemaju minimum savjesti da poštuju njihovu žrtvu iz 90-ih tada je uistinu sazrelo vrijeme da odu s vlasti i prepuste vlast onima koji će znati poštivati žrtvu hrvatskih branitelja.

Novi šator ispred DORH-a

I danas ima odlučnih, savjesnih i spremnih branitelja, spremnih da izraze nezadovoljstvo na drugim poljima. Kažem "NE!" progonu hrvatskih branitelja, nikada pobjednička vojska nije sudila svojim herojima do ove vlasti, neću se osvrnuti na svoj slučaj, samo najnoviji slučaj hrvatskoga generala Želja Sačića protiv kojega je neki dan podignuta optužnica, obveza svih hrvatskih građana i branitelja je da izraze nezadovoljstvo, pa ako treba i da podignu novi šator ispred DORH-a u Zagrebu", kazao je.

Glavaš se obrušio na aktualnu Vladu.

"Oni nisu zaštitnici narodnih hrvatskih interesa, oni su sluge međunarodnih silnica Bruxellesa, sluge Washingtona, ne želimo one koji nisu žrtvovali mali prst za hrvatsku slobodu", kazao je.

"Ova vlast je uzrok svih jada i razočarenja, treba nam novi zamah, da napunimo akumulatore, da budemo spremni za izazove i borbu. Nismo ispunili sve što smo obećali 90-e godine, Hrvatska po mjeri svakog čovjeka, svih struktura hrvatskog društva", zaključio je.

20.43 Okupljeni skandiraju U boj, u boj, za narod svoj!"

20.40 Glavaš se penje na pozornicu uz refren pjesme "Sude mi", pozdravljajući pritom Miroslava Škoru. Stigao je u društvu Đure Glogoškog.

"Dame i gospodo, svašta su pisali ovih dana, pitali što tu radim, pa gdje bih trebao biti ako ne tu? Hoćemo li zapjevati za našeg prijatelja i dobrog čovjeka Branimira Glavaša?", upitao je Škoro.

20.34 Miroslav Škoro popeo se na pozornicu pred Glavaševo obraćanje kako bi otpjevao "Sude mi".

20.31 Branimir Glavaš stigao je na Trg slobode.

20.01 Voditeljice koncertnog programa najavile su Matu Bulića kao sljedećeg izvođača.

19.47 Kao sljedeći izvođač, na pozornicu se popeo Stjepan Jeršek Štef.

19.45 Šime Jovanovac prisutne je animirao povikom "Branimir!", na koji su oni odgovarali "Glavaš!" te skandirajući "Hrvatska!".

19.33 Počeo je koncertni program. Najavljen je nastup Miroslava Škore, Mate Bulića i drugih glazbenika.

"Laži i obmane nisu zavarale hrv narod, sve ove godine nisu bile uzaludne", rekle su voditeljice programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je na pozornicu stupio Šime Jovanovac.

19.28 Branimir Glavaš prešao je granicu i sada se nalazi u Hrvatskoj.

Glavaš je rekao kako je zadržan na granici jer je još uvijek na snazi bila zabrana izlaska iz zemlje te kako se radilo o tehničkom problemu.

"Svoje vrijeme od sutra uložit ću u rad na stranci, a večeras ćemo se svi zabaviti", komentirao je.

"Osjećaj je prekrasan", rekao je na granici u Slavonskom šancu. Glavaša su dočekali Vladimir Šišljagić, Boro Grubišić i drugi.

"Očekujem da zahtjev, odnosno prijedlog tužiteljstva bude odbijen i da dalje nastavim svoju obranu sa slobode. Hvala vam svima na dočeku, što da vam kažem, kasnimo a ljudi nas čekaju, pa idemo", rekao je Glavaš po prelasku granice.

19.24 Na BiH granici kolona od 4 vozila u kojoj se nalazi i Glavaš zadržana je oko sat vremena, a Glavaš je sada stigao do prelaza na hrvatskoj strani, na Slavonskome Šamcu.

19.20 Kiša polako prestaje padati.

19.15 Glavaš je, kako se neslužbeno doznaje, zadržan na granici na detaljnijoj provjeri. Na granicu je stigao oko 18 sati, a provjera još uvijek traje.

19.05 Trg slobode napunio se građanima, pred pozornicom se vijori nekolicina hrvatskih zastava. Okupljene uveseljavaju tamburaši.

18.50 Kiša i lagani snijeg padaju već nekoliko sati, no usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, prvi građani već su stigli na Trg slobode.  

17.00 Na Televiziji Slavonije i Baranje (STV) u 17 sati počeo je poseban program "Branimir Glavaš u Hrvatskoj", koji će trajati sve do 19 sati, kada počinje prijenos koncerta dobrodošlice Glavašu.

Glavaš je rekao kako je sretan što se konačno vraća u domovinu nakon višegodišnjeg izbivanja i odsluživanja zatvorske kazne.

"Radostan sam što sam dočekao dan da krenem prema Osijeku i Hrvatskoj. Ono što sam čekao godinama danas se i događa", rekao je Glavaš.

Na službenoj Facebook stranici Branimira Glavaša osvanule su poruke podrške osuđenom ratnome zločincu, kao i slike transparenata kojima mu se euforično iskazuje potpora.

 


Jučer je objavljena i potvrda Glavaševog povratka te vremena održavanja "počanog koncerta" u Osijeku.

 


Glavaš se osjeća "optimistično"


Rekao je kako ga od povratka nije pokolebao zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu da mu se ponovno odredi istražni zatvor.

"To me apsolutno nije pokolebalo i ja sam očekivao takav potez državnog odvjetništva. Ali, iskreno se nadam da će odluka suda biti pozitivna u moju korist, i da će se odbiti zahtjev državnog odvjetništva", dodao je Glavaš.

Po njegovim riječima optimist je jer je u hrvatskom pritvoru i zatvoru u BiH proveo ukupno 5 godina, dva mjeseca i dva dana dok zakon, kako tvrdi, onemogućava duži pritvor od četiri godine u slučaju prvostupanjske presude.

Osuđen na 10 godina zbog ratnih zločina

Glavaš je nepravomoćnom presudom u slučaju ratnih zločina na području Osijeka bio osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Glavaš je u siječnju pušten iz zatvora u Mostaru nakon što je hrvatski Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnog suda po kojoj je u zatvoru proveo pet godine zbog ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenih na području Osijeka 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Nastavak pravnoga procesa

On je rekao kako očekuje da će u drugostupanjskom postupku dokazati nevinost pred hrvatskim pravosuđem.

"U svakome slučaju moj povratak znači nastavak pravne bitke nakon što je ukinuta drugostupanjska presuda u pravcu dokazivanje moje vlastite nevinosti i čistoće Domovinskog rata", rekao je Glavaš.

Po njegovim riječima u ranijem su postupku protiv njega "višekratno kršena ljudska prava od predistražne, istražne do sudske i zatvorske faze", te da je Ustavni sud to potvrdio ukidajući presudu.

Najavio je kako će u središtu Osijeka pred večer biti organizirana proslava i koncert na kojemu će nastupiti njegovi prijatelji Miroslav Škoro, Mate Bulić, Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac i tamburaši.

Organizatori: Glavaš je heroj, ne prihvaćamo progone zbog zapovjedne odgovornosti

Službeni organizator koncerta je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Osječko-baranjske županije, koja je istaknula kako Glavaša smatra herojem.

"Ne bježimo od toga da je u Hrvatskoj bilo ratnih zločina, počinjenih od strane pojedinaca, ali ne prihvaćamo progone zbog zapovjedne odgovornosti. Za pojedinačne zločine trebaju odgovarati pojedinci, a Branimir Glavaš za nas je heroj", poručio je Damir Buljević iz koordinacije na konferenciji za novinare.

Buljević također tvrdi da koncert za Glavaša nema veze s politikom. Podsjeća da su na sličan način 2011. godine u Osijeku organizirali skup potpore Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Svoj dolazak u Osijek najavili su i predstavnici šatordžija iz Savske ulice u Zagrebu. Na pitanje hoće li prosvjednici iz Savske ići u Osijek dočekati Glavaša, Ante Deur je odgovorio: "Glavaš je hrvatski general, normalno je da branitelji idu dočekati svog ratnog zapovjednika".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara