Sud ukinuo tjeralicu, a Glavaš najavio: U Osijeku bih mogao biti već za vikend

Sud ukinuo tjeralicu, a Glavaš najavio: U Osijeku bih mogao biti već za vikend

Foto: Index

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je povuklo tjeralicu za Branimirom Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je 'pritvoren' po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Dražen Matijević, Glavašev odvjetnik, izjavio je danas kako je tjeralica ukinuta stavljena te kako će biti opozvana. Dodao je i kako na tu odluku Suda ne postoji mogućnost žalbe te kako ona već sutra stupa na snagu.

"Vijeće smatra da je rješenje o pritvoru prestalo biti egzistentno čim je Glavaš stupio na izvršenje kazne. Kako je rješenje o pritvoru prestalo važiti po sili zakona, nema ni razloga za raspisivanjem tjeralice", dodao je.

Sjednica Vijeća počela u 13.30 sati

Izvanraspravno vijeće danas je odlučivalo o tome hoće li rješenje o određivanju istražnog zatvora za Branimira Glavaša ostati na snazi ili će biti ukinuto.

Sjednica Suda bila je zakazana za 13.30, izjavio je danas ujutro glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Sjednica se sastojala Izvanraspravnog vijeća od tri suca koji su razmotrili prijedlog obrane Branimira Glavaša. Prijedlog je prvotno bio upućen Vrhovnom sudu, no obzirom da o tom dijelu treba odlučiti Županijski sud, Vijeće je zasjedalo kako bi donijelo odluku o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Matijević, Glavašev odvjetnik, prošloga je tjedna, dan prije nego što je Glavaš pušten iz zatvora u Mostaru uputio žalbu Vrhovnom sudu u kojoj traži nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu protiv Glavaša, ukine i rješenje o određivanju istražnog zatvora.

Glavašev sin: Čekat ćemo na pismenu odluku

Filip Glavaš, sin Branimira Glavaša, za N1 je potvrdio kako je tjeralica stavljena izvan snage.

Dodao je kako njegov čeka na to da osobno zaprimi odluku te da će tek tada donijeti odluku o povratku u Hrvatsku.

Stizanje sudske odluke na kućnu adresu Branimira Glavaša moglo bi potrajati više od nekoliko dana.

Podsjetimo, novu tjeralicu za Glavašem zagrebački je sud raspisao 16. siječnja, nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu na osam godina temeljem koje je zbog ratnog zločina služio kaznu u Bosni i Hercegovini.

Kada je 20. siječnja pušten iz mostarskog zatvora Glavaš je kazao da će se odazvati pozivu hrvatskog Vrhovnog suda ako ga iz te institucije pozovu na obnovljeni drugostupanjski postupak. Na pitanje o tjeralici koju je za njim raspisao zagrebački sud, s obzirom da je sada na snazi nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, Glavaš je rekao da se radi o pitanju tehničke naravi te da su njegovi odvjetnici zatražili od Vrhovnog suda da se ona povuče.

U žalbi koju je poslao dan prije puštanja iz zatvora Glavaš je podsjetio da privremeno oduzimanje slobode ne može trajati dulje od četiri godine te da je "odavno proteklo vrijeme u kojem je pritvor, ili istražni zatvor, bilo moguće produljiti ili dalje održati".

"Vrijeme koje sam proveo na izdržavanju kazne ima se smatrati jednakim vremenu provedenom u pritvoru", naveo je Glavaš žalbi.

Glavaš: Trebat će mi dva ili tri dana da složim dokumente

Branimir Glavaš rekao je u utorak, nakon što je povučena tjeralica za njim, kako bi se do vikenda mogao vratiti u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine gdje je nedavno pušten iz zatvora.

Glavaš je izrazio zadovoljstvo odlukom Županijskog suda koja je još jedan korak, kako je rekao, nakon odluke Ustavnoga suda RH da poništi pravomoćnu presudu protiv njega. Dodao je kako mu sada predstoji opsežan posao razvrstavanja velikog dijela sudske dokumentacije koju kani sa sobom iz obiteljske kuće u Drinovcima kod Gruda ponijeti u Osijek.

"Trebat će mi najmanje dan, dva, tri da sve te dokumente složim. Ne mislim da će taj posao biti gotov sutra, ali neće biti ni tako daleko. Moguće je da ovoga vikenda to bude, ako uspijem sve završiti kako bih se vratio u Osijek", rekao je Glavaš.

Pritom je dodao da se ne želi dovesti u situaciju da ne može samostalno pristupiti sudskoj dokumentaciji u slučaju da vlasti u RH naknadno zatraže određivanje pritvora ili zabranu izlaska iz zemlje.

On je uvjeren da će u drugostupanjskom postupku uspjeti dokazati vlastitu nevinost koja je, kako tvrdi, dokaz i 'čistoće Domovinskog rata, ne samo u gradu Osijeku, nego na području cijele RH'.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara