Pesimistične prognoze: Blagi rast BDP-a u Hrvatskoj tek 2015

Foto: HAAB 

DANAS je u Hypo centru održana konferencija "Macroeconomic Outlook 2014. – 2015" . Hrvoje Stojić, direktor Odjela Ekonomskih istraživanja održao je prezentaciju pod nazivom "Recesija popušta, kreću li reforme" a osim njega, na skupu je prezentaciju održala i Sanja Madžarević – Šujster, viša ekonomistica Svjetske banke u Hrvatskoj.

"Slabljenje recesije dobra je vijest, iako su za to prvenstveno zaslužni jednokratni utjecaji fiskalizacije, potrošački optimizam i investicije oko lokalnih izbora te snažna hidrologijom potaknuta proizvodnja električne energije, a zbog čega smo poboljšali prognozu BDP-a za 2013. godinu na -1,25% u odnosu na inicijalnu procjenu izrečenu u ovo vrijeme lani (-1,5%)“ rekao je Stojić.
 
I dok prvi znaci oporavka u Europi povoljno utječu na inozemnu potražnju te naš turizam, druga polovica godine mogla bi podbaciti u odnosu na prvih šest mjeseci zbog: nepovoljnog utjecaja izlaska iz CEFTA-e na robni izvoz, jačanja konkurentskih uvoznih pritisaka po ulasku u EU, neizvjesnih ekonomskih politika, niske konkurentnosti, skupljeg financiranja kao posljedice selektivnijeg pristupa individualnim rizicima, te općenito slabijeg bankovnog kreditiranja i investicija.
 
Ne samo da istaknuti faktori upućuju na pad BDP-a i u 2014. godini, već, štoviše, fiskalne "škare" podržane Procedurom prekomjernog deficita, regulacija u bankarskom sektoru, te neizvjesni ishodi predstečajnih nagodbi nameću negativne rizike, smatraju analitičari Hypo banke.
 
Analitičari Hypo banke očekuju daljnje smanjenje plasmana kredita privatnom sektoru uslijed istovremenog djelovanja faktora na strani potražnje i ponude. Naime, potražnja stanovništva ograničena je niskim povjerenjem potrošača uslijed neizvjesnosti vezane za raspoloživi dohodak.
 
Također, očekuje se daljnje razduživanje poduzeća kao odgovor na slabije zarade i smanjenu investicijsku aktivnost.
 
Mogućnosti banaka da nadomjeste izgubljene kamatne prihode od nenaplativih kredita povećanjem kamatnih stopa na preostale plasmane je ograničeno u uvjetima izostanka gospodarskog rasta. Štoviše, dodatno razduživanje zadržava rizike po financijsku stabilnost u srednjem roku.
 
Podbačaj prihoda državnog proračuna ove godine ponajviše je posljedica manjeg nego očekivanog prihoda od PDV-a uslijed 15 postotnih bodova niže stope PDV-a u ugostiteljstvu, odgode plaćanja PDV-a nakon realizacije prodaje robe umjesto po uvozu, ali i ciklički uvjetovanog podbačaja prihoda od poreza na dobit, smatraju u analitičari Hypo banke.
 
Predstojeće pristupanje Hrvatske u "proceduru pretjeranog deficita" pojačava inicijativu za fiskalnom konsolidacijom, što će prema prognozi Hypo banke, dovesti do dodatnih rezova u državnoj potrošnji od minimalno 2 milijarde kuna, odnosno 0,6 postotnih bodova BDP-a u svrhu ostvarenja strukturnog uravnoteženja državnog proračuna do 2017. godine.
 
 Sažetak prognoza (izvor: HAAB)
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara