Pilsel: Hitno uklonite spot Zagreb Pridea; Dota: Teze koje izvlači Pilsel su stvar osobne interpretacije

Screenshot i video: Zagreb Pride

EKIPA koja stoji iza Zagreb Pride objavila je, ususret ovogodišnjoj Povorci ponosa, promotivni spot, odnosno bolje reći autorski film, pod nazivom "Svaka obitelj je sveta".

Spot prati i proglas u kojem LGTBIQ zajednica napominje kako je sustavno marginalizirana i isključena iz društva, dok su oni "zajednica koja ne isključuje nikoga."

"Mi, koji/e koračamo u Povorci ponosa Zagreb Pridea zajednica smo koja traži puna građanska prava za sve: lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transseksualne osobe i heteroseksualne, strejt prijateljice i prijatelje. Mi smo ti koji svojim životima, svojim identitetima i iskustvima, svojim potrebama za jednakopravnošću ne mašemo mačem superiornosti, ne dociramo s visoka i ne tumačimo drugima kako da uređuju vlastite živote. Jedanaesti put u Zagrebu zauzimamo ulice svoga grada da bismo ponovno potvrdili svoju svetu misiju: mi smo na strani pravde , ne egoizma!", stoji između ostalog u proglasu.

Drago Pilsel spot prijavio pravobraniteljici za djecu

Međutim, objavljeni spot, a pokazat će se i teza o zajednici koja ne isključuje nikog", izazvali su određene kontroverze. Zanimljivo, nije protiv spota ustala homofobno-desničarska falanga (valjda zato što ga nisu još vidjeli), već netko od koga organizatori Zagreb Pridea to sigurno nisu očekivali, a riječ je o novinaru i teologu Dragi Pilselu, dokazanom borcu za prava LGTB osoba.

"I da, baš ja, kao osoba koja podržava Zagreb Pride od početka jer sam bio govornik i voditelj prvog Pridea, a bio sam prošle subote i na splitskom Prideu, imam potrebu kazati da je taj medijski uradak promašaj i da ga treba pod hitno povući", reagirao je Pilsel na spot kojeg potpisuje Viktor Zahtila. Ne samo da Pilsel spot smatra promašajem, već ga je prijavio i Pravobraniteljstvu za djecu.


Pilsel smatra kako "spot uopće ne promovira neravnopravnost LGBT osoba niti toleranciju. Dapače, šalje poruku da su heteroseksualni parovi štetni i manje vrijedni pa ih djevojčica u filmu simbolično topi u vatri koja guta heteroseksualne lutke". Stoga je Pilsel javno pozvao pravobraniteljicu za djecu da se što prije očituje u vezi filma, "jer se zloupotrebljava jedno dijete (bez obzira na privolu roditelja, a majka je članica ovogodišnjeg organizacijskog odbora Zagreb Pride) u medijskoj kampanji koja je čista agresija".

Dota: "To je stvar osobne interpretacije i subjektivnog doživljaja"

S Pilselom se, naravno, ne slaže Franko Dota, jedan od organizatora Zagreb Pride. "Teze koje Pilsel izvlači iz filma su stvar osobne interpretacije i subjektivnog doživljaja. Taj film svatko može interpretirati na svoj način, nevezano uz pitanja koja Pilsel postavlja", kazao je za Index Dota.

"Riječ je o umjetničkom uratku, autorskom djelu koje je potpisano. Ja ne mogu sad ulaziti u teoriju filma, a ne bi trebao ni Pilsel. Nema smisla govoriti o tome da ovaj film potiče na to što Pilsel tvrdi, jer bismo onda mogli reći da svaki ratni film potiče na rat ili da svaki ljubavni film potiče na ljubav, a to nije tako. Stvar je interpretacije", dodao je Dota u razgovoru za Index.

"Simboličko paljenje lutaka nema nikakav dublji smisao, osim da sugerira kako svaka obitelj treba biti jednaka"

Istog je mišljenja i Ivan Novosel, također jedan od organizatora Zagreb Pridea, koji tvrdi kako film potiče samo na ljubav i jednakost obitelji. Naglašava kako je riječ o autorskom djelu, a što se djevojčice koja glumi u spotu tiče, "ona je tu glumila uz prisustvo i dozvolu roditelja".

Za Novosela scena paljenja lutaka ne predstavlja ništa sporno. "Simboličko paljenje lutaka nema nikakav dublji smisao niti insinuira išta drugo osim da je svaka obitelj jednaka, odnosno da se treba tretirati jednako, i da su temelji svake obitelji ljubav, podrška i solidarnost", kazao je za Index Ivan Novosel. Tko je na kraju u pravu, prosudite sami.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara