Počinje pravna bitka za Inu: Može li Vlada vratiti upravljačka prava?

Foto: Hina

POČINJE pravna bitka za Inu. Pred arbitražnim vijećem Međunarodne gospodarske komore u Parizu hrvatski će tim danas zatražiti raskid svih Sanaderovih ugovora s Mađarima. Glavni argument - pravomoćna presuda bivšem premijeru za uzimanje mita od Zsolta Hernadija.
 
"Sve što je nastalo korupcijom ne može biti smatrano pravovaljanim. Vraćam se na tezu Hrvatskoj treba partner, ali ne na koruptivnim temeljima"

Rekao je prije dva mjeseca predsjednik Ivo Josipović. Vlada je arbitražu pokrenula još u siječnju, a uspije li u zahtjevu da se ugovor o prepuštanju upravljačkih prava Mađarima proglasi ništavnim, sve se u Ini vraća na razinu iz 2003.godinu kada su i uprava i NO imali po sedam članova, samo dva iz MOL-a što bi značilo da se Ina vraća na upravljanje državi.

Mađari se naravno tome protive, dok za ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka dvojbe nema, MOL upropaštava Inu: "Analiza govori da je Ina u zadnjih pet godina uništavana"

Vlada arbitražom stoga traži i odštetu. Procjenjuju da je zanemarivanjem rafinerija i zaliha nafte MOL propustio povećati vrijednost Ine za čak 6 milijarda dolara. Današnje prvo ročište počinje u 9 sati a sam proces arbitraže mogao bi potrajati i do dvije godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara