Podignuta optužnica protiv bombaša s Trga bana Jelačića: Aktivirali bombu pa otišli po sendviče

Ilustracija: Index

OSAM mjeseci nakon što su na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu postavili eksplozivnu napravu, protiv šestorice Vodičana podignuta je optužnica.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana (1984., 1982., 1985., 1982., 1984. i 1954.) kojom se prvu četvoricu okrivljenika tereti da su počinila kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona aktiviranjem eksplozivne naprave oko 2,30 sati 23. siječnja 2013. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu pri čemu su bili ugroženi životi i tjelesni integritet više građana prolaznika. (11. 9. 2013.)

Petookrivljenika i šestookrivljenika se tereti da su počinili kazneno djelo pomaganja u dovođenju u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. u svezi čl. 38. KZ-a, i to na način da je petookrivljenik sudjelovao u nabavi eksploziva koji je aktiviran i odgovarajućeg kabla, a šestookrivljenik da im je taj eksploziv poklonio obučivši ih kako da izrade eksplozivnu napravu i njome rukuju.

Petookrivljenika i šestookrivljenika se ujedno optužnicom tereti i za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. Kaznenog zakona radi posjedovanja eksplozivnih tvari", priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Podsjetimo, petorica mladića iz Vodica nabavili su eksplozivnu napravu od 58-godišnjaka te su je 23. siječnja aktivirali u samom centru Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića. Na sreću, eksplozija je izazvala samo manju materijalnu štetu i nitko nije ozlijeđen. Bombaši su, navodno, nakon aktiviranja naprave otišli po sendvič, a zatim se vratili na mjesto eksplozije i s građanima komentirali događaj.

Nakon njihova uhićenja, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić rekao je da je jedini motiv podmetanja bombe bila obijest. Kanije se zbog te izjave ispričao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara