Presedanska tužba u Australiji zbog zagađivanja polja GMO sjemenom

Ilustracija: Shutterstock

AUSTRALSKI poljoprivrednik koji je proizvodio organsku hranu tužio je susjednog farmera zbog nemara nakon što su njegova polja izgubila certifikat za proizvodnju zdravih proizvoda jer su zagađena GMO sjemenom sa susjedovih polja. Presuda u korist Stevea Marsha mogla bi označiti prekretnicu u proizvodnji GMO hrane u toj zemlji.

Marsh je tužio bivšeg prijatelja iz djetinjstva Michaela Baxtera nakon što je Baxterovo genetski modificirano sjeme kanole vjetar nanio na njegova polja na kojima je uzgajao organski zob i pšenicu.

Marsh je izgubio i izvoznu dozvolu i traži financijsku odštetu. Suđenje započinje u ponedjeljak pred vrhovnim australskim sudom. Pravnici ističu da je ovo prvi put da jedan poljoprivrednik tuži drugog zbog nemara koji je doveo do kontaminacije organskih sorti genetski modificiranim vrstama i bit će presedan za sve buduće slučajeve.

Suđenje bi trebalo trajati tri tjedna. Slučaj bi mogao dovesti do uvođenja propisa o minimalnim udaljenostima između poljoprivrednih dobara koja proizvode GMO hranu od onih koja proizvode organsku hranu.

Za razliku od SAD-a, Europske unije i Japana koji toleriraju tragove GMO-a u organskoj hrani, jer se uvažava mogućnost transfera GMO-a vjetrom ili peludom, australski su propisi puno stroži i ne postoji nikakva tolerancija za tragove GMO-a u organskim proizvodima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara