Presuda za skoro 700 Mursijevih pristaša 28. travnja

Foto: Guliver image/Getty images

PRESUDA u postupku protiv 683 pripadnika Muslimanskog bratstva i pristaša svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija biti će izrečena 28. travnja, izjavio je u utorak jedan od odvjetnika obrane.

Tim suđenjem obuhvaćeno je više 1.200 osoba, a u ponedjeljak je sud u Minyi, na jugu Egipta, u brzom postupku 529 pripadnika Muslimanskog bratstva osudio na smrt, što je izazvalo zgražanje međunarodne zajednice.

Pravosudni stučnjaci vjeruju da će smrtna presuda, na koju je moguća žalba, najvjerojatnije biti poništena ili ublažena jer sud nije poštivao niti proceduru niti najosnovnija prava obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine ljudi prosvjedovale su u utorak na sveučilištu u Aleksandriji protiv masovnog suđenja pristašama tog islamističkog pokreta, a policija je odgovorila suzavcem.

Od kada je vojska 3. srpnja svrgnula predsjednika Mursija, međunarodna zajednica je u više navrata izrazila zabrinutost zbog okrutne represije s kojom se nove vlasti, kojima de facto upravlja vojska, obračunavaju s protivnicima. Prema organizaciji za ljudska prava Amnesty International, vojska je od tada ubila najmanje 1.400 ljudi, većinom pristaša svrgnutog predsjednika, dok je u zatvore strpala više tisuća ljudi.

Vrhovni vođa Muslimanskog bratstva Mohamed Badie ostaje utamničen u Kairu. Njemu, kao i Mursiju te ostalim visokim dužnosnicima njihovog pokreta, prijeti smrtna kazna u nekoliko preostalih sudskih procesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara