Prijetnja smrću uklonjena s Glavaševog službenog Facebooka

Prijetnja smrću uklonjena s Glavaševog službenog Facebooka

Foto: Facebook

SA SLUŽBENE Facebook stranice Branimira Glavaša uklonjena je prijetnja smrću koja se u subotu poslijepodne pojavila na ovoj društvenoj mreži. Prijetnja je uklonjena nakon što je Index objavio da Glavaš preko Facebooka prijeti svjedocima koji ga terete za ratne zločine.

> Glavaš preko Facebooka prijeti smrću svjedocima

"Ne reci lažna svjedočanstva, jer stići će te božja kazna", bio je naslov poruke objavljene na Glavaševom Facebooku. Poruka je ilustrirana fotografijom pet obješenih osoba, uz tekst: "Osma Božja zapovijed glasi, "Ne reci lažno svjedočanstvo" i ona zabranjuje laganje, lažno svjedočenje, krivokletstvo, ..., a ovi na ovoj slici su lažno svjedočili i stigla ih je zaslužena kazna...".

Glavaševa stranka HDSSB na divljačku prijetnju koja je osvanula na Facebook stranici njihovog lidera nije službeno reagirala. Dinko Burić, bivši saborski zastupnik HDSSB-a, Indexu je u subotu kazao da se radi o podmetanjima. Glavašev službeni Facebook moderiraju članovi HDSSB-a, među kojima i njegov sin Filip Glavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Facebook stranici i dalje stoji pjesma Zabranjenog pušenja "Zenica blues", popraćena citatom iz te pjesme: "Raduje me jedna istina, iz KP doma vratit ću se ja". U međuvremenu je na Glavaševom Facebooku objavljen i intervju kojeg je nepravomoćno osuđeni ratni zločinac (prema nedavnoj odluci Ustavnog suda) u zatvoru u Mostaru dao za Večernji list. U tom intervjuu Glavaš poručuje da će doći u Hrvatsku na ponovljeni sudski postupak ako dobije poziv.

Postupak protiv Glavaša mora se ponoviti

Podsjećamo, Ustavni sud ukinuo je prošlog tjedna presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš pravomoćno osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine. Ustavni sud uvažio je Glavaševu žalbu i zatražio od Vrhovnog suda ponavljanje postupka.

Iako je presuda srušena isključivo na tehničkim detaljima, a glavnina optužnice nije opovrgnuta, Ministarstvo pravde BiH morat će Glavaša pustiti iz zatvora. U Hrvatsku se Glavaš ipak ne može vratiti kao slobodan čovjek: Županijski sud u Zagrebu za njim je raspisao tjeralicu jer je na snazi i dalje nepravomoćna presuda kojom je Glavaš proglašen krivim i osuđen na deset godina zatvora.

Prema hrvatskim zakonima, svaka osoba kojoj sud odredi zatvorsku kaznu dulju od pet godina pravomoćnost presude mora čekati u pritvoru. Glavaš u pritvoru nikad nije završio jer je prije izricanja presude pobjegao iz Hrvatske i nastanio se u susjednoj BiH, gdje je ipak završio u zatvoru temeljem sporazuma između dvije države.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara