Proglašena elementarna nepogoda Slatinu, poplavljeno stotinjak kuća

Foto: Čitatelj Indexa, HGSS

ZBOG vremenskih nepogoda uzrokovanih velikom količinom oborina virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić danas je proglasio elementarnu nepogoda za područje grada Slatine.

Jučerašnje olujno nevrijeme praćeno jakom grmljavinom i kišom nanijelo je velike materijalne štete na svim poljoprivrednim kulturama - industrijskom bilju, povrću, krmnom bilju, livadama i pašnjacima, stoci, trajnim nasadima, građevinskim objektima - stambeni objekti i gospodarske građevine te oprema, kao i na prometnoj infrastrukturi.

Oborinski vodeni val jučer je poplavio stotinjak kuća u nekoliko ulica u Slatini i desetak kuća u naselju Humu.

Prema izvješću Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Virovitica evakuirano je šest starijih i nemoćnih osoba i stoku sa dvije farme.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bujične poplave oštetile su i željezničku prugu kod cestovnog prijelaza u Lovačkoj ulici te nedaleko od Kozica. Na ta dva pružna propusta pruga je oštećena u duljini oko 200 metara. Snažna bujica odnijela dio nasipa ispod pruge tako su tračnice s pragovima ostale u zraku.

Zbog udara groma nastao je kvar na polubranicima preko željezničkih prijelaza u Slatini i Sladojevcima. Stoga je do daljnjega željeznički promet na dionici podravske pruge od Čačinaca do Slatine u prekidu.

Gradsko povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda mora odmah ili u najkraćem mogućem roku izraditi prvo priopćenje s procjenom ukupne štete i dostaviti ga Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda koje će zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Od ukupno procijenjene štete samo procijenjene poljoprivredne štete gradovi/općine dužne su unijeti u Registar šteta u poljoprivredi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara