Pusić pred Vijećem UN-a definirala tri vrste kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu

Pusić pred Vijećem UN-a definirala tri vrste kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu

Foto: Hina

DANAS u svijetu postoje tri vrste kršenja ljudskih prava, rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak na 28. zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Riječ je o kršenju prava žena diljem svijeta, kršenju ljudskih prava u Ukrajini i kršenju slobode govora koja se manifestira kao govor mržnje, osobito u ISIL-ovim dekapitacijama, kaže se u priopćenju MVEP-a.

"Moramo promijeniti tehnike i biti djelotvorniji u borbi za prava žena", rekla je i naglasila kako se prati "na koji se način države bore protiv korupcije i kriminala, no ne bilježimo koliko su učinkovite u borbi protiv seksualnog nasilja, kako u miru, tako i u ratu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne pristupi li se ovom problemu na učinkovit način, on će postati jedan od glavnih problema i zato je potrebna velika bitka protiv ove vrste nasilja", naglasila je Pusić.

"Moramo sjesti i pronaći način za zaustavljanje kršenja ljudskih prava u Ukrajini", dodala je, a kao treću skupinu problema naglasila je važnost slobode govora i sprečavanja govora mržnje.

"Zbog govora mržnje kojem se mora stati na put, danas se događaju zvjerstva Islamske države, a prisutan je i antisemitizam, antiislamizam te regrutiranje mladih u islamističke skupine" rekla je Pusić.

Po njezinim riječima, u tu kategoriju spada i ubojstvo ruskog oporbenog čelnika Borisa Njemcova.

Zasjedanje Vijeća za ljudska prava UN-a, za koje se kandidirala i Hrvatska, na visokoj razini trajat će do četvrtka, a na njemu sudjeluju predstavnici 91 države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara