Pusić u Albaniji razgovarala o plinovodima i Jadransko-jonskoj autocesti

Pusić u Albaniji razgovarala o plinovodima i Jadransko-jonskoj autocesti

Foto: Hina

BILATERALNI projekti Albanije i Hrvatske ne donose korist samo dvjema zemljama nego i cijeloj regiji i pridonose stabilnosti Europe, ocijenila je u ponedjeljak u Tirani prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s albanskim šefom diplomacije Ditmirom Bushatijem.

"Albanija i Hrvatska imaju puno bilateralnih projekata u kojima vide svoj interes, ali kao zemlje koje pripadaju ovoj regiji (jugoistočne Europe) gotovo sve od čega mi imamo koristi, ima i cijela regija. U tom smislu vidim našu suradnju ne samo kao doprinos našim zemljama i regiji nego također kao doprinos stabilnosti Europe", rekla je Pusić koja boravi u jednodnevnom posjetu Albaniji.

Infrastrukturni i energetski projekti

Ministri su razgovarali o infrastrukturnim i energetskim projektima koji povezuju dvije zemlje i u obostranom su interesu, a to je u prvom redu Jadransko-jonski plinovod (IAP), zatim Transjadranski plinovod (TAP) te Jadransko-jonska autocesta.

Također postoje mogućnosti suradnje u području poljoprivrede, turizma, farmaceutske industrije i prehrambene industrije, rekla je Pusić.

Dvije zemlje su odlično radile zajedno, imaju odlične odnose i sada je vrijeme da se ide naprijed, kazala je ministrica prenoseći riječi svog albanskog kolege.

Prilikom službenog posjeta Bushatija Hrvatskoj u ožujku prošle godine potpisan je Ugovor između dviju vlada o europskom partnerstvu koji predstavlja dio hrvatske potpore približavanju Albanije Europskoj uniji i provedbe reformi.

Tijekom boravka u Tirani Pusić će se također sastati s albanskim predsjednikom Bujarom Nishaniem, predsjednikom parlamenta Ilirom Metom te premijerom Edijem Ramom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara