Putin: Kijev primirje mora dogovoriti sa separatistima

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da su on i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko razgovarali o tome kako se prolijevanje krvi u Ukrajini mora hitno prekinuti te dodao da Kijev uvjete prekida vatre mora dogovoriti sa separatistima, a Porošenko je, s druge strane, obećao da će raditi na hitnoj izradi plana prekida sukoba u toj zemlji.

Putin i Porošenko razgovarali su nasamo dva sata nakon šestosatnih širih pregovora s dužnosnicima Europske unije te bjeloruskim i kazahstanskim čelnicima, kojima je cilj prekinuti krizu u Ukrajini.

Putin je prve pregovore dvojice čelnika nakon lipnja opisao kao pozitivne. "Razgovarali smo o tome da je nužno što prije prekinuti krvoproliće, o potrebi da se krene prema pronalaženju političkoga rješenja svih problema", rekao je Putin novinarima. "Rusija će sa svoje strane učiniti sve kako bi poduprla taj mirovni proces, ako se on pokrene."

Ali je rekao i to da Kijev mora dogovoriti uvjete prekida vatre s proruskim pobunjenicima u dvije istočne regije koji se bore za odcjepljenje od Ukrajine te da se Rusija neće miješati u pojedinosti toga plana. "Mi jedino možemo pridonijeti stvaranju situacije povjerenja u kojima će se odvijati moguć, i po mojem mišljenju, nužan, pregovarački proces".

Nije poznato kako će pobunjenici reagirati na ideju prekida vatre

Porošenko je razgovore s Putinom opisao kao "vrlo teške i složene".

"Pripremit će se plan kako bi se što prije dogovorio režim uspostave primirja koje svakako mora biti bilateralno", rekao je Porošenko novinarima.

Unatoč pozitivnom tonu, nije poznato kako će pobunjenici reagirati na ideju prekida vatre, koliko brzo se primirje može uspostaviti i koliko će se moći održati. S obzirom na to da Putin ustraje na tome da su pojedinosti primirja unutarnje ukrajinsko pitanje, nije bilo naznaka u napretku u pogledu temeljnih točaka u kojima se Ukrajina i Rusija ne slažu: optužbe Ukrajine da Moskva šalje oružje i borce koji pomažu pobunjenicima i ruskih upornih opovrgavanja.

Sastanak u bjeloruskome glavnom gradu Minsku počeo je nekoliko sati nakon što je Kijev objavio da je zarobio ruske vojnike u "specijalnoj misiji" na ukrajinskom teritoriju.

Pristali i na obnovu opskrbe Ukrajine plinom iz Rusije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvojica su predsjednika, kako je novinarima rekao Putin, pristala i na obnovu opskrbe Ukrajine plinom iz Rusije. Dvije su zemlje u nesuglasicama zbog sukoba na istoku zemlje, nastojanja Kijeva da izgradi odnose s Europskom unijom te trgovinskih i energetskih pitanja.

"Moramo obnoviti dijalog o energiji, uključujući i probleme s plinom. Iskreno, to je složeno pitanje koje je došlo do mrtve točke, ali ipak moramo razgovarati o njemu. Složili smo se da ćemo obnoviti te konzultacije", rekao je Putin i ponovio da će Rusija poduzeti potrebne korake da zaštiti svoje gospodarstvo, ne budu li otklonjena pitanja koja je zabrinjavaju u trgovinskim sporazumima i sporazumima pridruživanja Kijeva i Europske unije.

Jacenjuk: Rusija namjerava zaustaviti dotok plina u Europu ove zime

Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premijer, izjavio je u srijedu kako Kijev ima saznanja prema kojima Rusija namjerava zaustaviti dotok plina u Europu ove zime, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Rusija je u lipnju obustavila dostavu plina Ukrajini zbog prepirke oko cijene, no ostatak Europe nije bio pogođen tim sporom. Europa je najveće tržište kojemu Rusija ispostavlja plin.

"Situacija u ukrajinskom energetskom sektoru je teška. Znamo za planove Rusije prema kojima se planira obustava dotoka plina zemljama Europske unije ove zime", rekao je Jacenjuk.

Ukrajinski premijer nije se pozvao na izvore putem kojih je došao do tih informacija.

Rusija niječe da planira prekinuti isporuke plina Europi

Ruski ministar energetike Aleksander Novak zanijekao je ukrajinske tvrdnje prema kojima Moskva planira prekinuti isporuku plina u Europu, kazavši u srijedu da su takve tvrdnje neutemeljene.

Njegov je komentar uslijedio nakon što je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk kazao kako Kijev zna za ruske planove o obustavi isporuke plina članicama EU-a tijekom predstojeće zime.

Novak je kazao kako će Rusija uložiti maksimalan napor da ispuni obveze prema europskim uvoznicima u skladu s obvezama iz ugovora bez obzira na političke događaje.

Istaknuo je i da je Rusija otvorena za "konstruktivan dijalog" o energetskim pitanjima sa zanimljivim partnerima, među kojima je i Ukrajina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara