Rasprava o šatorašima u Saboru: Kolinda ih je zaboravila pozvati na poštivanje zakona

Rasprava o šatorašima u Saboru: Kolinda ih je zaboravila pozvati na poštivanje zakona

Foto: FAH

OPORBENI zastupnici pozvali su u petak premijera Zorana Milanovića da iziđe pred branitelje i razgovara s njima, vladajući su optuživali HDZ da stoji iza braniteljskog prosvjeda na Markovu trgu, a bilo je i poziva braniteljima da prekinu prosvjed.

Zvonko Milas (HDZ) od Milanovića je zatražio da "razgovara s braniteljima, ali ne kada njemu to odgovara, nego kad to situacija zahtijeva".

"Zašto umjesto razgovora šalje policiju na one koji žele samo dijalog, za koje je, ne tako davno, rekao da se ne daju izmanipulirati, da su hrvatska svetinja i da zaslužuju razgovor, bez obzira jesu li im argumenti ispravni ili nisu", rekao je Milas nakon stanke, koju je na tu temu zatražilo deset saborskih klubova. Ocijenio je i da je situacija "prerasla okvire jednog ministarstva te da bi se premijer morao postaviti državnički.

"Ako premijer opet odmahne rukom, preuzima odgovornost za sve ovo što se događa", dodao je.

Lesar: Kolinda je propustila branitelje pozvati na poštivanje zakona

Da bi premijer morao razgovarati s braniteljima koji prosvjeduju na Markovu trgu smatra i laburist Dragutin Lesar, koji je pozvao i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da branitelje pozove na poštivanje zakona, što je, kaže, u noćašnjem priopćenju propustila učiniti.

Lesar je uvjeren kako je braniteljski prosvjed organiziran u predizborne svrhe. "Protuzakonito postupanje, iznošenje plinskih boca na ceste nije i ne može biti zbog branitelja, nije i ne može biti zbog njihovih prava niti zbog Domovinskog rata. Nije i ne može biti niti u cilju zaštite digniteta i Domovinskog rata i branitelja. Očito je sada sve što se događa (je) zbog vlasti", ustvrdio je Lesar.

Ocijenio je kako su podjele u Hrvatskoj otišle predaleko, a političare je pozvao da prestanu koristiti podjele "koje su, očito, namjerno stvorene".

Stazić: Prijete pučem i plinskim bocama u ime HDZ-a

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić uvjeren je da je prosvjed iz Savske preseljen na Markov trg kako bi se zasjenila činjenica da je Hrvatska izišla iz recesije.

"Zato su jučer došli ovdje da prekriju, da ukradu dobru vijest današnjega dana. Čine to zajedno s HDZ-om, u ime i za račun HDZ-a, srasli su s njima, iz njih su izrasli i u njih urastaju. Nisu podizali svoje šatore, šutili su i odobravali kada je HDZ pljačkao građane. Nisu kada je Sanader skupljao svoje satove i blindirane aute, nisu. Imali su 25.000 razloga mjesečno da šute", ustvrdio je Stazić.

Odbio je tumačenja da policija ne bi smjela privoditi branitelje bez ruku i nogu.

"Ivan Korade bio je branitelj bez ruke, slikao se pod kninskom zastavom i policija nije išla na njega kada je trebalo, pala je nevina krv, ubio je nekoliko ljudi. Prosvjednici u Savskoj jučer su na cestu iznijeli plinske boce, učinili su to kao prijetnju, prijetnju da će ih detonirati, prijetnju da svakog trenutka može početi razaranje grada, da mogu početi ginuti nevini ljudi, žene, djeca. Nekad su branili građane ove zemlje, hvala im. Hvala im do neba, ali sada im prijete pučem i plinskim bocama u ime i za račun HDZ-a, u ime i za račun Karamarka koji je prevelika lijenčina da bi dolazio ovdje na posao. U tri i pol godine bio je 7 puta u ovoj sabornici, a svaki mjesec došao po svoju plaću. U ime i za račun Karamarka koji je prevelika kukavica da bi došao na stvarno mjesto dijaloga ovdje u Hrvatski sabor da kaže što ima, ako ima, i da čuje što ga ide", rekao je Stazić.

Njegovo je izlaganje izazvalo negodovanje HDZ-ovih zastupnika, koji su od predsjednika Josipa Leke tražili da Stazića opomene. Leko im je, međutim, uzvratio da su kvalifikacije kakve je Stazić iznio "već odavno postale dio političkog diskursa".

Zastupnike je zamolio za odgovornost, ocijenivši kako su upravo političari podigli tenzije. "Naša odgovornost je veća jer su nam i ovlasti veće", poručio je.

Vukšić: Klemm je rekao da će prosvjed stati ako HDZ dođe na vlast

"Ja sam uvijek bio za dijalog i smatram da gospodin Milanović treba sa braniteljima razgovarati, no ne smatram da treba pristati na javni cirkus, da trebaju biti upaljene kamere i da treba prirediti reality show s predsjednikom vlade", poručio je nezavisni zastupnik Branko Vukšić.

Branitelji su jučer ostali na Trgu sv Marka bez da su tražili dozvolu, bez da su najavili prosvjed, a sve kako bi isprovocirali upravo ono što se i događalo, ustvrdio je Vukšić. Ovo što se događa, rekao je, najava je obračuna s crvenim vragovima. "Ja smatram da sam tu najcrveniji, znači da sam prvi na redu, a to je vaš predsjednik najavio da će se prvo obračunati s crvenim vragovima", poručio je Vukšić.

Branitelje je pozvao da ne nastupaju politički i politikantski te da pokažu volju za dijalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam u jednoj emisiji Dubravka Merlića s gospodinom Klemmom. Zadnje pitanje Dubravka Merlića je bilo hoće li se prosvjed ugasiti ako dođe HDZ na vlast. Moj odgovor je bio hoće, gospodina Klemma da neće. Kad su se ugasile kamere, rekao je naravno da hoće, da će se odmah ugasiti, a to je rekao pred svjedocima", prisjetio se Vukšić.

Turina Đurić: Neki političari su poticali ovakvu situaciju umjesto da je smire

Nezavisni zastupnik Damir Kajin poručio je kako je ono što se dogodilo na Markovu trgu puč, te kako se društvo dijeli, a od tih podjela ima štetu cijela nacija. Također je premijera Milanovića pozvao da razgovara s braniteljima, ali i da im objasni da im ni jedno njihovo pravo u njegovom mandatu nije smanjeno.

Prosvjedi će, uvjeren je, prestati prvi dan nakon izbora ako dođe do promjene vlasti.

"Ovo što se događa ne može se nazvati ničim do prijetnjom državnim udarom i nasilnom smjenom vlasti", rekla je Nada Turina Đurić (HNS), pozivajući na odgovornost oporbu koja, kaže, ne može poreći da nije podržala takav način prosvjeda.

"Žalosno je da dio naše političke scene nije učinio ništa da tu situaciju smiri, već ju je poticao. Ta politika nasilnog svrgavanja institucija u trenutku kad Hrvatska ima nadu, da su pokazatelji bolji, da turistička sezona pokazuje rezultate. Tko će od turista doći u Hrvatsku vidjevši slike s Markova trga", pitala je Turina Đurić.

Većina hrvatskih građana, kaže, noćas nije mirno spavala, a to je za Hrvatsku koja je dio EU i diči se svojom demokratskom tradicijom prestrašno. "Hrvatskom je zavladao strah nakon dugo godina i to strah od onih na koje se Hrvatska najviše ponosila. Zavladao je strah od sukoba da netko ne povuče krivi potez i ne krene obračun u Hrvatskoj između nas samih. To je nešto što je HNS-u neprihvatljivo", rekla je Đurić.

Nedžad Hodžić (Klub nacionalnih manjina) uvjeren je u političku konotaciju prosvjeda. "Mi smo iz Kluba u ovom Saboru u više navrata upozoravali na drastičnu podjelu hrvatskog društva i mislim da ona doseže kulminaciju iz koje može doći do velikog zla i molim vas da o tome razmišljamo", apelirao je Hodžić.

Podsjetio je i kako je među braniteljima u Hrvatskoj bilo 25 tisuća Bošnjaka, 10 tisuća pripadnika srpske nacionalnosti te da je među poginulima veliki broj pripadnika nacionalnih manjina.

Kosor pozvala branitelje da odu doma i pokažu da poštuju pravnu državu

HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić kazao je kako stanje nije dobro te dodao kako s braniteljima treba razgovarati. "Mi smo jučer bez stida izišili i razgovarali s njima i nismo učinili ništa loše", kazao je.

Predsjednika sabora pozvao je da kontaktira premijera Milanovića, a zastupnike da iziđu na razgovor s braniteljima jer, tvrdi, oni ne mrze nikoga. "Razgovor će dati samo bolje jer se mi ne razumijemo", poručio je.

Da je on na mjestu premijera sjeo bi, kaže, na klupu i razgovarao bez fige u džepu. "Bez straha i bez jedne fige u džepu, pa da kaže šta može i je li Hrvatska spremna izdvojiti sredstva za hrvatske branitelje, je li spremna dati žrtvu za one koji su stvarali ovu zemlju. Ako nije, onda je to sramota hrvatske zemlje", zaključio je Salapić.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor pozvala je branitelje da se raziđu i odu doma te pokažu da poštuju i uvažavaju pravnu državu, a premijera Zorana Milanovića da se još danas sastane s braniteljima. "Pozivam političare koji su podržavali prosvjednike u Savskoj i njihove parole da pozovu hrvatske branitelje da se raziđu i da mjesto damo razgovoru jer bez razgovora neće ići", rekla je Kosor.

Poručila je i kako nije vrijeme za parole, fraze i demagogiju. "Ne treba više ništa objašnjavati i sve je poznato. U političkom smislu ovdje nitko ne može izići kao pobjednik i ovo je izrazito opasna situacija", ocijenila je.

Kad se, kaže, dogodi ovako loša i opasna situacija onda je na kraju i početku dana najodgovornija vlada. U tom smislu pozvala je premijera da odredi danas vrijeme i mjesto sastanka jer, uvjerena je, pritisci da primi branitelje neće prestati.

Na Markovom trgu je u crkvu sv. Marka u kojoj su branitelji, u podne je ušao ministar branitelja Predrag Matić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara