Referendum Velike Britanije o EU možda se održi već 2016.

Referendum Velike Britanije o EU možda se održi već 2016.

Foto: Hina

"TREBA li Velika Britanija ostati u Europskoj uniji?", glasit će pitanje na koje će Britanci odgovarati na referendumu što će se održati do kraja 2017., objavila je u četvrtak konzervativna vlada.

"Donošenje nacrta zakona o referendumu o EU-u je konkretan korak naprijed prema završetku rasprave o članstvu Velike Britanije u EU-u", istaknuo je izvor blizak premijeru Davidu Cameronu.

Referendum će se održati najkasnije do kraja 2017., a možda i iduće godine.

Ovo je "prvi put u zadnjih 40 godina da se britanski narod može očitovati o našem mjestu u EU-u", istaknuo je isti izvor. Zadnji i jedini referendum o članstvu Velike Britanije u europskom bloku organiziran je 1975.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo pitanje je bilo jedno od glavnih obećanja konzervativnog premijera na parlamentarnim izborima 7. svibnja na kojima je odnio pobjedu.

Cameron želi pooštriti uvjete za primanje socijalne pomoći

Kraljica Elizabeta II. je izlažući u srijedu zakonodavni plan novoizabrane vlade u parlamentu najavila da će Velika Britanija do kraja 2017. provesti referendum o članstvu u EU-u.

Britanski premijer, sklon ostanku zemlje u reformiranom EU-u, želi ponajprije preispitati ulogu svoje zemlje u Uniji.

Napose želi uime suvereniteta vratiti britanskom parlamentu neke ovlasti i pooštriti uvjete za primanje socijalne pomoći za državljane EU-a.

Cameron će o svojim prijedlozima reforme razgovarati sa svih 27 europskih partnera prije summita predsjednika država i vlada koji će se 25. i 26. lipnja održati u Bruxellesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara