Riva će biti potpuno blokirana, na Pride stiže 200 policajaca više nego lani!

Foto: Vojko Bašić / Cropix

SPLITSKI Gay Pride osiguravat će gotovo 900 policajaca, 200 više nego lani, doznaje Index. Sukladno tome, porast će i troškovi osiguranja parade. Lani su iznosili 720 tisuća kuna, ove godine cifra bi lako mogla dobaciti do punog milijuna!

Kako Index doznaje od Kristijana Petrica, bivšeg šefa splitsko-dalmatinske Hvidre, dosta branitelja je ogorčeno nastupom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i njegovom najavom kako će predvoditi paradu. Pitaju se, hoće li u Splitu za paradu biti angažirano više policije nego u ratu? Nikako im se ne sviđa ova demonstracija sile.

Posebna regulacija

Kako sada stoje stvari, splitskom se rivom u subotu neće moći slobodno hodati. Index doznaje kako će za pješake veći dio splitske rive biti blokiran. S donje strane šetnice, kraj mora, s prostora kojeg su lani okupirali nasilni homofobi, neće se uopće moći hodati. Tek će nešto bolja biti situacija s gornje strane, na štekatima brojnih kafića. Gosti će moći ući do nekog sata, no nakon početka parade, na Rivu se više neće moći. Samo van.

Blokade pred Svetim Franom i izlazom s Voćnog trga

Zasad se planira ograditi područje sve do ispod fontane pred crkvom Svetog Frane. To bi, nadaju se u MUP-u, trebalo biti dovoljno da na povorku ne polete predmeti kao lani. S druge strane, blokada će biti najvjerojatnije kod izlaza s Voćnog trga, što znači da će gotovo cijela riva biti pod posebnom regulacijom, odnosno, policijskom blokadom. 

Ne zna se još što će biti s binom, koja se sve do danas nalazila na mjestu na kojem su organizatori parade s visokim gostima iz europskog i hrvatskog političkog života naumili održati set govorancije. Bine više, dakle, nema, razmontirana je. Ako organizatori budu novu postavili, dočekat će ih Kerumovi redari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara