Rusija: Američke optužbe o kršenju nuklearnog dogovora su neutemeljene

Rusija: Američke optužbe o kršenju nuklearnog dogovora su neutemeljene

Foto: Hina

RUSIJA je u srijedu odbacila američke optužbe da krši dogovor o likvidaciji nuklearnih raketa manjeg i srednjeg dometa kao "neutemeljene" te je najavila vlastite prigovore Sjedinjenim Državama u vezi s tim dogovorom.

"Prikupilo se mnogo prigovora SAD-u u kontekstu Dogovora o likvidaciji raketa srednjeg i kraćeg dometa (INF). Riječ je o američkoj proizvodnji naoružanih bespilotnih letjelica koje spadaju u kategoriju krstarećih raketa koje se lansiraju s kopna, kako je to INF-om definirano", kaže se u priopćenju ruskoga ministarstva vanjskih poslova. Ministarstvo je tako reagiralo na američke optužbe da Moskva krši taj dogovor iz 1988. Zabrinjava američko raspoređivanje lansirnih rampi MK-41 u Poljskoj i Rumunjskoj u okviru američkog proturaketnog štita, navodi rusko ministarstvo, kako prenosi AFP. "Te rampe mogu se smatrati izravnim kršenjem sporazuma INF, dodaje ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razmjena optužbi događa se u trenutku kad je među dvjema silama najdublji jaz od Hladnoga rata, a izazvan je moskovskom ulogom u ukrajinskoj krizi te europskim i američkim sankcijama protiv Moskve. SAD poziva na razgovore na višoj razini, a rusko je ministarstvo vanjskih poslova u srijedu objavilo da probleme u vezi s INF-om treba rješavati "u radnom režimu".

NATO je u srijedu objavio da je SAD obavijestio veleposlanike 27 zemalja o svojoj ocjeni da Rusija krši obveze iz toga dogovora. "Rusija bi se trebala vratiti punom poštovanju INF-a na način koji se može provjeriti, i tako konstruktivno pridonijeti rješavanju ovoga važnog pitanja i očuvanju INF-a", kaže se u priopćenju NATO-ova glavnog tajnika Andersa Fogha Rasmussena.

INF je stupio na snagu 1. lipnja 1988. kao sporazum SAD-a i Sovjetskog Saveza prije nego što je postao višestrani sporazum nakon raspada SSSR-a. INF "obvezuje dvije strane da unište u roku od najkasnije tri godine od stupanja sporazuma na snagu sve balističke i krstareće rakete ispaljene sa zemlje dometa od 500 do 1.000 kilometara i one kojih je domet između 1.000 i 5.500 kilometara", navodi UN.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara