Rusija opomenula Poljsku: Prestanite ismijavati povijest Auschwitza

Rusija opomenula Poljsku: Prestanite ismijavati povijest Auschwitza

Foto: Index

RUSIJA je od Poljske zatražila da "prestane ismijavati povijest", nakon izjava poljskog ministra vanjskih poslova da su Ukrajinci, a ne Crvena armija, 27. siječnja 1945. oslobodili koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau.

Poljski ministar Grzegorz Schetyna u srijedu je izjavio da su "tog siječanjskog dana (1945.) ukrajinski vojnici bili nazočni (u Auschwitzu), oni su otvorili ulazna vrata u logor, oni su ga oslobodili".

"Treba prestati ismijavati prošlost u ovoj proturuskoj histeriji, postoji manjak poštovanja prema uspomeni na one koji su dali svoje živote za oslobođenje Europe", odgovorilo je u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova, podsjećajući da "su se u Crvenoj armiji borili pripadnici svih naroda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau 27. siječnja 1945. oslobodili su pripadnici 322. divizije "Prve ukrajinske fronte" Crvene armije u kojoj su mogli biti vojnici iz svih sovjetskih republika.

Predstavnici ukupno 38 država okupit će se u utorak na obilježavanju 70. godišnjice oslobođenja "logora smrti" Auschwitz-Birkenau.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara