Ruža Tomašić želi biti predsjednica Hrvatske konzervativne stranke

Ruža Tomašić želi biti predsjednica Hrvatske konzervativne stranke

Foto: FAH

EUROPARLAMENTARKA i članica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić potvrdila je u nedjelju da će se kandidirati za predsjednicu stranke na stranačkom Općem saboru 21. ožujka i dodala kako se nada da će imati protukandidate.

"Ja ću iznijeti svoj program, a ako će netko iznijeti bolji program i biti izabran, bila bih prezadovoljna," rekla je Tomašić u nedjelju u Karlovcu, gdje je nazočila utemeljiteljskoj skupštini organizacije za Karlovačku županiju. Nada se da će se još ljudi kandidirati i, kako je rekla, bila bi joj "velika čast" da ju mladi pobijede.

Nedavno osnovana Hrvatska konzervativna stranka organizirala se u 11 županija, a svoj program će iznijeti mjesec dana nakon stranačkog sabora, rekla je Tomašić.

Tomašić: Sljedeća vlada će ili uništiti ili pokrenuti Hrvatsku

"Puno je posla pred nama. Ova sljedeća vlada koja dođe ostat će zabilježena u hrvatskoj povijesti kao vlada koja je ili pokrenula Hrvatsku na bolje ili je uništila. Odredimo se na kojoj ćemo strani biti, kakvu Hrvatsku želimo. Tko razmisli i priključi se nama, moći će reći cijelom svijetu da nad Hrvatskom vladaju jedino Bog i Hrvati", istaknula je.

Na utemeljiteljskoj skupštini karlovačke Županijske organizacije predsjednik stranke Mihovil Stanišić rekao je da stranka "buja" i da joj svakodnevno prilaze novi ljudi, a Ruža Tomašić je kazala da to, što je za njom iz bivše stranke HSP AS istupilo 80 posto članstva, iako nikoga nije zvala, znači da je dobro radila.

Posebno je naglasila da su čak oko četrdeset posto sadašnjeg članstva mladi ljudi, koji do sada nisu bili ni u jednoj stranci.

Na pitanje novinara hoće li HKS biti spreman za parlamentarne izbore, te s kim je moguća suradnja, Tomašić je odgovorila da se prije Općeg sabora neće odlučivati, ali da je općenito govoreći moguća njihova politička suradnja na desnici sa svima koji su se dokazali radom i poštenjem, kojima je Hrvatska na prvom mjestu, pa i s onima iz HSP AS-a, ali ne i s onima, naglasila je, koji su zabušavali i radili samo za osobne interese.

SDP, HNS, SDSS nisu opcija za koaliciju

"No, zna se s kim ne može biti suradnje: s SDP-om, HNS-om i SDSS-om ne", rekla je Tomašić.

Dodala je da je HKS članica europskih konzervativaca i reformista, grupacije treće po broju zastupnika u Europskom parlamentu u kojoj je 71 parlamentarac iz 15 zemalja.

Za predsjednika Županijskog vijeća na osnivačkoj je skupštini jednoglasno izabran Zoran Vilovića, koordinator stranačkog Odbora za sport, koji je rekao da za njega konzervativizam znači borbu za očuvanje tradicijskih vrijednosti, svih onih vrijednosti koje su ugrožene u Hrvatskoj i Europi. Izrazio je uvjerenje da HKS može postati konstruktivan čimbenik stabilnosti u društvu, te naglasio da je osobno uvijek zagovarao suradnju nasuprot sukobu i da će tako nastaviti.

Predsjednik stranke Mihovil Stanišić, koji se na Općem saboru 21. ožujka u Zagrebu nema namjeru kandidirati za predsjednika jer želi da na čelu stranke bude Ruža Tomašić, natjecat će se za regionalnog predstavnika.

Na pitanje zašto se, kao Karlovčanin, nije natjecao za predsjednika Županijske organizacije, odgovorio je da je njihova čvrsta odluka da se ne gomilaju funkcije kako bi što više ljudi, posebno mladih, dobilo priliku djelovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara