Sanader: Jarnjak je vodio financije stranke i potpisivao ugovore s pjevačima

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠI premijer i predsjednik HDZ-a zaključio je prvog dana iznošenja svoje obrane u slučaju Fimi media da je sve poslove oko financiranja stranke koja se našla na optuženičkoj klupi zbog korupcije vodio glavni tajnik Ivan Jarnjak.

"Glavni tajnik vodio je sve poslove oko financija stranke. Bio je prvi čovjek u funkcioniranju i poslovanju stranke. Potpisivao je završne račune i financijske planove, a uz njega su bili rizničar i računovodstvo kao najbliži suradnici s kojima je koordinirao rad na dnevnoj bazi", kazao je Sanader.

Tajnik je, tvrdi, vodio poslovanje i u predizbornim kampanjama, nakon što je od predsjedništva dobio smjernice za rad. "Primjerice u slučajevima angažiranja pjevača upravo je tajnik potpisivao ugovore", rekao je Sanader.

"Da se poštivao zakon, branio bih se sa slobode"

Na početku iznošenja svoje obrane u slučaju Fimi media Sanader je izjavio da je u tom "politički motiviranom postupku" prekršen niz njegovih prava te da se, da je poštivan zakon, trebao braniti sa slobode.

"Da se poštivao zakon branio bih se sa slobode. Uskok je bio dužan sve postupke spojiti u jednu optužnicu, a ako to već nije učinio Uskok, morao je sud jer je to po zakonu i predviđeno", kazao je Sanader. Pojasnio da je Uskok protiv njega istovremeno vodio niz istraga te da je optužnice podnosio svakih šest mjeseci do godinu dana, kako bi se stvorio dojam "velike količine kriminala".

No, sutkinja Ivana Čalić prekinula je Sanadera ističući da se on nalazi u zatvoru upravo stoga jer se poštuje zakon, budući da je osuđen na 10 godina zatvora u slučajevima Hypo i Ina-Mol.

"Ostajem pri svojoj tvrdnji. Da su se postupci spojili još bi uvijek trajali i ja 10 mjeseci ne bih bio u zatvoru", rekao je Sanader. Na taj mu je način, tvrdi, onemogućeno pravo na slobodu kao temeljno ljudsko pravo, ali i pravo na obranu i pravično suđenje.

Žrtva sam političkog progona koji je naložila Jadranka Kosor!

Sanader je u svojoj obrani ponovio da je žrtva političkog progona, koji je glavnom državnom odvjetniku naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor, te da je sve provedeno uz pomoć medija koji su ga unaprijed osudili i pritiska na svjedoke.

Kao i u svojoj prvoj obrani u slučaju Ina-Mol, Sanader je podsjetio da je obnašao niz visokih državnih dužnosti, te "sudjelovao aktivno u obrani, obnovi i afirmaciji Hrvatske u inozemstvu".

Kruna toga su članstvo Hrvatske u NATO i EU, kazao je Sanader ističući da je sve radio iz uvjerenja da je "čast i povlastica služiti narodu". "Za to ne tražim nikakvu zahvalnost ili popust, ali tražim pravo na obranu, presumpciju nevinosti i pravično suđenje", rekao je Sanader.

Ocijenio je da pravičnog suđenja ne može biti dok je sud pod pritiskom cijele javnosti. "U mom kaznenom progonu riječ je o tome da je uzrokovan političkim razlozima i motivima. Doveden sam u situaciju da kao premijer s najdužim mandatom budem osuđen kao prvi i jedini ratni profiter u Hrvata. Rekord za Guinnessovu knjigu, iako ga plaćam krvavo svojom kožom i slobodom", rekao je Sanader.

Ponovio je kako nije učinio to što mu se stavlja na teret, jer da u tom slučaju nikada ne bi podnio ostavku na najvišu političku dužnost. "Da sam na vlasti, Mladen Barišić se ne bi usudio lagati niti bi se Bajić usudio podići šest optužnica protiv mene", kazao je Sanader ponavljajući da je iz politike otišao isključivo zbog ucjena oko granice sa Slovenijom. "A sporazum koji je Kosor potpisala s Pahorom tek će nam doći na naplatu. Daj Bože da ne ostanemo bez teritorija", rekao je.

Svoju nasljednicu Sanader je optužio i da je, zbog straha od njegova ponovnog političkog angažmana, pokrenula progon kojim je u konačnici na optuženičkoj klupi završila i njihova stranka.

Nekada najmoćniji hrvatski političar od početka tvrdi da je žrtva političkog progona, dok se HDZ, iz kojega je Sanader u međuvremenu izbačen, brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Sve Uskokove optužbe, međutim, priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Osim Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog progona.

"Nisam bio vrhovni autoritet u HDZ-u"

Bivši premijer je rekao da su sve optužnice, njih šest, konstruirane iz političkih motiva. Za onu u Fimi media tvrdi da DORH nema niti jednog konkretnog dokaza da je primio novac ili nekome dao nalog za punjenje HDZ-ovog crnog fonda.

"Ta je optužnica temeljena jedino na nebuloznim izjava suoptuženika", tvrdi Sanader zaključujući da je to bio dužan zbog sebe, obitelji i javnosti, ali i povijesti.

Da je postupak protiv njega inicirala Jadranka Kosor, po Sanaderovim riječima, dokazuje i pismo koje je prije podizanja prve optužnice njegova nasljednica poslala Europskoj komisiji, a u kojem je istaknuto da "Uskok podiže mnoge optužnice i pokreće istrage među ostalim i protiv bivšeg premijera".

"Mojim zatvorom tadašnja vrhuška HDZ-a i vlade postiže dvije stvari – lišava se nekoga za koga su radili do jučer i znaju vrlo dobro koliko je jak jer je dva puta pobjeđivao na izborima, a dobro im je došlo i u argumentaciji oprema Europskoj komisiji".

Uvjeren je da Kosor nije samo naložila Bajiću kazneni progon nego i da je slala službenike iz vlade i HDZ-a da svjedoče protiv njega. "Imamo potvrdu nekoliko takvih ljudi koji su nam rekli da ih je Kosor stalno slala tamo i nutkala - idite i recite protiv bivšeg premijera sve što znate".

"Sve ukazuje da je riječ o konstruiranim optužnicama. To sam dužan reći zbog sebe, svoje obitelji, a na koncu i zbog povijesti", zaključio je Sanader. Govoreći o funkcioniranju HDZ-a i načinu donošenja odluka u stranci, suprotno izjavama mnogih svjedoka, Sanader je upro prstom u Predsjedništvo i glavnog tajnika stranke.

"Predsjedništvo je bilo politički mozak stranke dok ju je glavni tajnik Ivan Jarnjak vodio u operativnom smislu", rekao je Sanader i odbacio da je bio vrhovni autoritet u HDZ-u.

"Autoritet sam bio, ali kako se u Dalmaciji kaže 'čovjek i tovar znaju više, a tako je bilo i u predsjedništvu", zaključio je.

Kosor na optužbe Sanadera: Nisam nalagala ničji progon

Bivša predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor odbacila je optužbe svog prethodnika Ive Sanadera da je po njezinom nalogu Državno odvjetništvo napravilo optužnicu u slučaju Fimi medija, ustvrdivši da ona kao premijerka nije nalagala ničiji progon, a jedni krimen joj je što nije zaustavljala procese.

Kosor je za Sanadera, kojeg je nakon ostavke po njegovom prijedlogu 2009. naslijedila na čelu vlade i HDZ-a, rekla da ga razumije jer se nalazi u jednoj teškoj ljudskoj situaciji.

"Kao predsjednica Vlade nisam nalagala ničiji progon. Moj krimen i moj grijeh je u tome što nijedan proces nisam zaustavljala", rekla je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru.

Ustvrdila je da ona "s pozicije moći nije naređivala ni USKOK-u ni DORH-u, ni Mladenu Bajiću ni bilo kome u MUP-u, dakle ni Bajiću ni Karamarku da neke procese i istrage zaustave".

"To je činjenica, osobno razumijem gospodina Sanadera. On je zaista u jednoj teškoj ljudskoj situaciji i to razumijem, ali nikakav i ničiji progon ja nisam naredila. I to su sada već povijesne činjenice", rekla je.

Ustvrdila je da se ona borila za pravnu državu u kojoj može svaka institucija, pogotovo neovisna, funkcionirati potpuno neovisno od politike. "Ako budemo na tome ustrajali, mislim da će jednog dana Hrvatskoj zaista biti bolje", zaključila je bivša premijerka, sada zastupnica u Saboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara