Sindikat poslao apel Vladi: Spriječite otkaze i zaustavite devastaciju Ine!

Foto: Arhiva

SINDIKAT INAŠ, najveći sindikat u Ini, pozvao je Vladu RH da, kao 45-postotni vlasnik firme, hitno zaustavi sve započete organizacijske procese, projekta i programe u Ini do završetka pregovora s MOL-om.

"Već mjesecima upozoravamo na sustavno provođenje poslovne politike koja je dovela do smanjenja proizvodnje, prerade i prodaje te klime straha, nesigurnosti i nezadovoljstva u Ini", kaže Maja Rilović, predsjednica sindikata INAŠ.

Rilović upozorava da uprava Ine donosi ishitrene odluke, kojima želi mimo zakona, pravila i kriterija otpustiti 181 zaposlenika, raskinuti ugovore sa što većim brojem radnika u maloprodaji, te stvoriti osnove za gašenje dijela rafinerijske prerade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve se odluke donose i provode ispod žita, bez stvarnog socijalnog dijaloga sa sindikatima i Radničkim vijećem", kaže Rilović. Podsjeća da se Radničko vijeće negativno očitovalo o najavama otkaza, zato što se ne radi o stvarnom vijeću. Na listi za otkaze su, kaže Rilović, uglavnom radnici koji su obilježeni kao nepodobni.

Problematičan je za sindikat i projekt "Postanite poduzetnik", kojim se Inine benzinske pumpe daju u koncesiju privatnicima. Za sve zaposlenike uključene u ovaj program to znači trenutačan raskid ugovora o radu s Inom, čime ostaju bez svojih prava.

"Dužnost Vlade je da nešto učini po tom pitanju, s obzirom da se radi o reorganizaciji u bitnijoj mjeri cjelokupnog poslovanja maloprodaje koja je jedna od tri osnovne djelatnosti Ine", ističe Rilović, te napominje kako u sindikatu vjeruju da će djelatnost maloprodaje na ovaj način biti devastirana na način da će se smanjiti udio Ine na hrvatskom tržištu.

Iz INAŠ-a podsjećaju da se samo u zadnje tri godine broj radnika u Ina Grupi smanjio za 2700. Tvrde da takav odljev radne snage ugrožava budućnost Ine, zbog čega gubi i državni proračun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara