Sindikati na Ustavnom sudu traže odgovore na pitanja o radničkim pravima

Sindikati na Ustavnom sudu traže odgovore na pitanja o radničkim pravima

Foto: FAH

ČLANOVE Matice sindikata danas će primiti šefica Ustavnog suda, Jasna Omejec. Zanima ih zašto je pravosuđe sporo i neučinkovito kad su u pitanju radnička prava.

Ustavnom sudu sindikati su na ocjenu podnijeli niz propisa, a koji, kažu, i dalje stoje u ladicama; poput Zakona o reprezentativnosti, Zakona o uskrati prava na božićnice i regrese, smanjenje plaća za 3 posto u javnim i državnim službama kao i ovaj posljednji; uskrati prava na vjernost od 4,8 i 10 posto. Najvažnije im je rješavanje zakona o uskrati prava, kaže šef Matice, Vilim Ribić koji poručuje: pravosuđe je trenutačno neučinkovito, ono mora funkcionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je unutarnje pravno načelo, vanjska pravna načela, da se kolektivni ugovor ne može derogirati zakonom. Ustavni sud bi morao o tome donijeti svoje mišljenje i stvoriti jednu praksu u Republici Hrvatskoj", poručio je Ribić.

No, prije mišljenja Suda sindikati će, zbog ove posljednje uskrate prava, u četvrtak u jednodnevni štrajk na fakultetima. O planiranim akcijama kao i ishodu razgovora s čelnicom Ustavnog suda izvijestit će točno u podne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara