Sljedeće godine prvi multimedijalni centri za turiste

Sljedeće godine prvi multimedijalni centri za turiste

Foto: Hina

TEMELJEM Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020., Ministarstvo turizma donijelo je odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa poticanja razvoja centara za posjetitelje, priopćeno je iz Ministarstva turizma.

Ovom Odlukom odobravaju se sredstva iz Fonda za razvoj turizma za sufinanciranje razvojnih projekata centara za posjetitelje: "Kvarnerski otoci" (nositelj Primorsko-goranska županija), Centar za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije, Posjetiteljski centar Paklenica (JU NP Paklenica), Regionalni centar za posjetitelje Šibensko-kninske županije, Centar za posjetitelje NP Krka (JU NP Krka), Arboretum Trsteno (HAZU), Kulturno-informativni centar Salona (Grad Solin), Centar za posjetitelje "Centar Pavlina" (Grad Lepoglava), Ergela Đakovo (Državna ergela Đakovo i Lipik) , Centar za posjetitelje Ludbreg (Grad Ludbreg), Centar za posjetitelje Picokijada (Grad Đurđevac).

Ministarstvo turizma izdvojilo je 2 milijuna i 105 tisuća kuna za pripremnu dokumentaciju za ovih 12 centara, a njihov daljnji razvoj pratit će i dalje u 2015. i 2016. godini kroz sredstva iz Fonda za razvoj turizma, dodaje se u priopćenju Ministarstva turizma. "Razlozi zbog kojih smo se odlučili na financiranje centara za posjetitelje kao novog tipa turističke ponude je razvoj javne turističke infrastrukture u svrhu jačanja konkurentnosti ponude Republike Hrvatske, ali i poticanje rasta turističke potrošnje, povećanje zadovoljstva posjetitelja, promocija ključnih turističkih atrakcija u destinaciji, te inovativna interpretacija prirodne i kulturne materijalne i nematerijalne baštine. Na ovaj način posjetiteljima ćemo pružiti dodatan sadržaj prilikom dolaska u destinaciju gdje će se moći na inovativan i moderan način upoznati s našom kulturnom baštinom i prirodom, na koju smo iznimno ponosni", rekao je ministar Darko Lorencin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo turizma sufinancira do 50 posto prihvatljivih troškova

Aplicirati za sredstva iz programa mogle su županije, jedinice lokalne samouprave i javne ustanove, a Ministarstvo turizma sufinancira do 50 posto prihvatljivih troškova. Ovim sredstvima financira se dokumentacija za centre za posjetitelje koji se nalaze na mjestima velike koncentracije turističkog prometa, a koji nisu nužno vezani uz atrakciju (uz cestovne prometnice, zračne luke, lučke terminale i sl.) te centre za posjetitelje koji se nalaze uz javno dostupne prirodne i kulturne atrakcije od međunarodnog značaja. Centar za posjetitelje uključuje prostor namijenjen pružanju informacija i edukaciji posjetitelja, trgovački dio za regionalne i nacionalne proizvode, te ugostiteljske sadržaje.

"Osim što će turisti na ovom mjestu moći dobiti sve potrebne informacije o destinaciji i ključnim atrakcijama, ponudi i doživljajima na destinaciji, centri za posjetitelje bit će ujedno i mjesto za plasman lokalnih proizvoda te tu vidimo veliku priliku za povezivanje turizma s ostalim djelatnostima na destinaciji. Turizam je horizontalan sektor i moramo iskoristiti platformu koju nam pruža kako bismo bili prepoznatljiviji i konkurentniji u očima naših posjetitelja i onih koji će u Hrvatsku tek doći", zaključio je Lorencin.

Ministarstvo turizma kroz Program poticanja razvoja centara za posjetitelje sufinancira izradu predstudija izvodljivosti, analizu troškova i koristi i/ili projektnu dokumentaciju za izgradnju centara za posjetitelje. Otvaranje prvih centara očekuje se u sljedećoj godini, a za sufinanciranje same izgradnje centara podnositelji zahtjeva moći će aplicirati kroz javne pozive Fonda za razvoj turizma, dodaje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara