Sramotna uvjetna presuda za Mačeka: Preko HDZ-a zaradio milijune

Foto: Arhiva, Željko Hladika/24sata/pixsell

"LAŽEŠ kao Maček!", bila je to poslovica koja je označavala vladavinu bivšeg premijera Ive Sanadera. Njegov pobočnik, desna ruka, a formalno glasnogovornik Ratko Maček svojim je lažima, a zapravo nemuštim muljanjima godinama punio municiju javnosti za rafalnu paljbu po Vladi. Iako smo se godinama zgražali nad Mačekovim lažima, znali smo zapravo da su to Sanaderove laži. I da je Maček puno, puno više od glasnogovornika.

Maček: Tužit ću Index taman toliko da propadne!

Danas je u procesu za Fimi Mediu Ratko Maček osuđen na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine, a sud je zaključio da je Mačekova odgovornost u ovom slučaju zapravo najmanja. Maček je, prema doslovnom tumačenju suda, zapravo samo izvršavao ono što mu je Sanader naređivao. I tu njegova odgovornost nekako i nestaje. Od "lažeš kao Maček", stigli smo do "nevin si kao Maček". No je li to baš tako?

O svim Mačekovim poslovima Index se detaljno bavio prije četiri godine u serijalu članaka pod naslovom "Svi Mačekovi poslovi". Bila je riječ o četiri članka o liku i djelu Ratka Mačeka, a bivši glasnogovornik Maček reagirao je na te članke samo jednom rečenicom.

"Tužit ću vas za iznos taman toliki da propadnete", govorio je Maček. Tužba nikada nije stigla, a ni njegovo reagiranje na naše članke. A što smo tada objavili?

Ne mogu dokazati protupravnu korist!? Pa pogledajte mu tvrtke!

Mačekove tvrtke u recesijsko su doba poslovale rekordno, jer su PR tvrtke ostvarile 28 milijuna kuna dobiti. Tvrtke osnovane s minimalnim kapitalom, a neke od njih i bez zaposlenika poslovale su tada izvan svih očekivanja. Sud danas nije mogao dokazati za Mačeka protupravnu imovinsku korist pa se Maček izvukao, no dovoljno je bilo pogledati poslovne knjige iz 2009. i 2010. godine za Mačekovu tada tek osnovanu  tvrtku MPR Strateško komuniciranje. Tvrtka je bila osnovana 22. siječnja 2008. godine s minimalnim kapitalom od 20 tisuća kuna i u "zlatno doba" imala je svega tri zaposlena. No, zato je njihova lista klijenata bila popunjena i više nego respektabilnim klijentima.

Hidroelektra industrogradnja odmah im je u prvoj godini isplatila oko 1,2 milijuna kuna. Riječ je o onoj istoj tvrtki za koju se ispostavilo da je darivala automobile HAC-u. Naravno, na listi MPR-a našle su se i omiljene tvrtke Ive Sanadera, kao što je Podravka, koja je usluge MPR-a navodno plaćala više od 400 tisuća kuna, te Pliva s gotovo pola milijuna kuna.

Među platišama Mačekove tvrtke nalazi se i Badel te TDR, a posebno je zanimljivo ime klijenta Stipe Matića koji se sa svojim M-sanom i King ICT-om obogatio na poslovima s državom. Sve je te klijente nova i tek oformljena tvrtka dobila odmah nakon osnivanja.

Pad Sanadera označio je i financijski gubitak

Nakon konačnog pada Sanadera počinje i konačan pad te Mačekove tvrtke. S milijun kuna čiste dobiti iz 2010. godine pali su na minus od 350 tisuća kuna 2011. godine, a 2012 su završili s minusom od 1,1 milijun kuna.

No, vratimo se još malo u Sanaderovo doba i činjenicu da sud nije mogao dokazati Mačekovu protupravnu imovinsku korist. Naime, top-listu bogataša HDZ-a činili su Sanader, Kruno Peronja te Maček s pokretninama vrijednim 700.000 kuna. Maček je prijavio kuću u Varaždinu od 250 kvadrata i oko 150 kvadrata vikendice u Viru. Maček je došao i do 4 stana u Varaždinu pa do vikendice u Varaždin Bregu i čamca vrijednog gotovo pola milijuna kuna. Tu je i poveći stan u Zagrebu."Mislim da se visokom politikom ne bi smio baviti nitko tko nema kuću, dva auta i barem 50 tisuća eura ušteđevine. Tko će premijeru koji živi u stanu od 30 kvadratnih metara vjerovati da može rješavati probleme građana?", rekao je Maček braneći jednom zgodom Sanadera!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Idila na gotovo 9,5 tisuća kvadrata: Zavirite na velebno imanje Ratka Mačeka pokraj Varaždina

Dokazivali smo te 2010. godine povezanost Mačeka s tvrtkom Massol, što je ovaj pobijao, a otvorili smo i temu Fimi medie koja je danas dobila i sudski epilog.

Maček i Massol

Massol je dobiva unosne poslove od države, a posebno smo obradili posao od 900 tisuća kuna kada ih je ministar Gordan Jandroković angažirao za potrebe Croatia Summita. Godinama kasnije za gotovo isti posao dobivalo se i do tri puta manji iznos. Bili su tu i poslovi s MORH-om za izradu spota Kadeta od 2,5 milijuna kuna, kao i poslovi s Hrvatskom poštom gdje je Maček bio "glavni kadrovik".

> Hoće li i od suda tražiti demantij? Barišić potvrdio da iza Massola stoji Maček!

>Bez Mačeka i Sanadera: Croatia Summit ove godine koštao tri puta manje nego inače

Maček naravno nije bio glup, što dokazuje i danas, pa je veći dio dobiti svojih tvrtki usmjeravao prema medijima. Ti isti mediji trudili su se minimizirati njegovu ulogu u Sanaderovim poslovima.

Kako je Maček uređivao Globus i Jutarnji list

"Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade, a sada lobist i konzultant, primjerice, redoviti je posjetitelj u zgradi EPH. I sami urednici, a ovdje govorim o Mladenu Plešeu, pod pseudonimom objavljuju tekstove koji služe za rehabilitaciju pojedinih političara. Ako niste znali, urednik Pleše, pod pseudonimom Ištvan Križ, na duplerici prošle godine objavio je priču u kojoj bivšeg ministra Žužula predstavlja kao jednog od sudionika "velike svjetske smotre umjetnosti u St. Moritzu", napisao je bivši novinar EPH izdanja Hrvoje Appelt u svojem čuvenom pismu koje nikada nije objavljeno u nekom papirnatom mediju.

> Index objavljuje prešućeno izlaganje Hrvoja Appelta o sprezi politike i medija

Maček je znao i sam napisati nešto i objaviti u medijima ako mu je to odgovaralo. Koristio je tada pseudonim Darko Čuretek koji je redovno objavljivao u Vjesniku.

Maček je pisao za Vjesnik pod pseudonimom

"Stvarni glavni urednik Vjesnika je glasnogovornik Vlade Ratko Maček, koji uređuje Vjesnik pod, figurativno rečeno, pseudonimom Darko Čuretek", izjava je to bivšeg glavnog urednika Krešimira Fijačka.

 Maček se spominje i u famoznim SMS-ovima Ive Pukanića s kojim je bio u itekako dobrim odnosima. Preko Mačeka tražio je informaciju od ministra financija Ivana Šukera da bi saznao Feralov dug za PDV, što mu je Maček spremno obećao.

Kada smo već kod Pukanića, nije nevažno spomenuti i famozna pisma Hrvoja Petrača iz zatvora uredniku Nacionala gdje se Maček pojavljuje kao akter. Naime, svojedobno je novinar tjednika Gordan Malić na skupu HND-a u Opatiji predstavio pisma, a jedno od njih posebno je zanimljivo.

Pisma iz zatvora

"Da te obavijestim kako su šef čovjeka kojeg si navečer vozio u Mercedesu 500CL i emisari opet prevarili i izigrali dogovor!! Sjećaš se kad si zaustavio 'prekomjerno granatiranje’ (napadi Nacionala na Sanadera, op. a.)? E, tada su obećali da će ubrzati papire. To su samoinicijativno obećali 8. veljače 2007., danas je 20. veljače, a papira niotkud. Ako ti nije jasno na koje papire mislim, pitaj Ljubu (odvjetnika Ljubu Pavasovića, op. a)", stajalo je u pismu.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara