Srpski izbjeglice optužuju: Odnos Hrvatske prema Srbima je neiskren

Foto: Medija centar Beograd

PREDSJEDNIK zajednice izbjegličkih udruga u Srbiji Miodrag Linta optužio je u nedjelju sadašnju hrvatsku vladu da se loše odnosi naspram Srbima, tvrdeći da su to činile i ranije vlade, a kao argument navodi uhićenje Milutina Graića u Nizozemskoj, osumnjičenog za ratne zločine.

Linta, predsjednik "Koalicije" izbjegličkih udruga u Srbiji, u pisanoj izjavi srbijanskim medijima ustvrdio je da je Graić 127. uhićeni Srbin od početka raspisivanja Interpolovih tjeralica 2000. godine, a sedmi ove godine.

"Izjave hrvatskih dužnosnika da su za najbolje odnose izmedju Srbije i Hrvatske neiskrene su sve dok Hrvatska ne prestane s uhićenjima Srba", naglasio je Linta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On tvrdi da hrvatska država uhićenjima i zloporabom Interpola onemogućuje povratak i putovanja izbjeglih Srba u svoj zavičaj i potiče iseljavanje srpskih povratnika. Linta traži da Beograd političko-promidžbenom akcijom upozori na to međunarodnu javnost i organizacije, poglavito EU.

Miodrag Linta u dosadašnjem je sazivu srbijanskog parlamenta bio zastupnik na listi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), a očekuje se da će ući i u novi sastav parlamenta nakon nedavnih izbora.

Hrvatski Srbin Milutin Graić, kojeg Hrvatska traži zbog ratnih zločina, uhićen je u srijedu navečer u Kortendijsku, četvrti grada Roosendala u Nizozemskoj. Četrdesetjednogodišnjeg Graića, rodom iz Benkovca, uhitila je posebna jedinica Nacionalne policije na zahtjev Hrvatske, kojoj će biti izuručen što je prije moguće, priopćilo je nizozemsko državno odvjetništvo.

Nizozemski list Omroep Branant prenosi da je Graić bio pripadnik "Martićeve milicije" i da ga se traži zbog etničkog čišćenja tzv. Krajine. Graića se tereti, kako je prenio nizozemski tisak, za deportaciju Hrvata, pljačkanje njihovih kuća, a pripadnici milicije se traže i za paljevinu te mučenje i loše postupanje prema Hrvatima. Vođu milicije Milana Martića je sud u Den Haagu (ICTY) osudio na 35 godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara