"Srpski mediji izvještavali su o poplavama senzacionalistički"

"Srpski mediji izvještavali su o poplavama senzacionalistički"

Screenshot: dnevno.rs

NAČINOM izvještavanja o poplavama veliki broj medija u Srbiji je "zapravo širio moralnu paniku", ocijenila je u petak šefica Odsjeka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dubravka Valić Nedeljković, na znanstvenom skupu "Uloga medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu" u Novom Sadu. Valić Nedeljković je navela da su mediji proteklih dana bili "preplavljeni poplavama" i da je jedan dio njih izvještavao senzacionalistički.

Poplave kave nisu viđene 500 godina!?

Prema njezinim riječima, čak je i javni servis izvještavao o tome kako se ovakve poplave u Srbiji nisu dogodile u proteklih 500 godina, iako je jasno da ni izbliza ne postoje meteorološka mjerenja za toliko dugačko razdoblje.

Ona je dodala da mediji nisu imali ni kritički odnos prema izjavi srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se ovakve poplave ne pamte u proteklih tisuću godina, kao i da je riječ o poplavama "biblijskih razmjera". Kao sudionik skupa profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski ocijenio je da mediji zapadnog Balkana često imaju manipulativnu ulogu.

"Mediji se često ponašaju isključivo kao proizvođači stvarnosti i vijesti, umjesto da budu posrednici, ako se već nazivaju medijima", rekao je Puhovski.

Umjetni sukobi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta praksa je naslijeđena iz vremena pripreme ratova u Jugoslaviji, kada su mediji bili proizvođači simbola, koji su potom postajali borbeni pokliči, naveo je on.

"Iako do 1991. godine nikada u povijesti nije bilo sukoba između Srba i Hrvata, mediji su proizvodili sliku da su ti sukobi tradicionalni kroz stoljeća, pa je tako i mržnja između Srba i Hrvata navodno bila tradicionalna. Oni su proizvodili govor mržnje", rekao je Puhovski. Ocijenio je da mediji danas opet manipuliraju, ali sada pojmovima "europski", "europeizacija" i slično.

Etničke tenzije

Predsjednik Centra za istraživanje religije, politike i društva u Srbiji Nikola Knežević izjavio je da pojedini svećenici i vjerski velikodostojnici iz različitih religijskih zajednica često ideoliziraju religiju i sudjeluju u stvaranju etničkih tenzija i diskriminacije.

"Veoma često je to upućeno protiv neke manjinske skupine, bilo etničke, vjerske ili seksualne", kazao je Knežević.

Dvije znanstvene konferencije održavaju se u petak i subotu u Novome Sadu u povodu 60. obljetnice postojanja Filozofskog fakulteta i deset godina postojanja njegova Odsjeka za medijske studije, prenijela je agencija Beta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara