Stanje u BiH se malo popravlja, pronađene žrtve poplava

Foto: Facebook

SITUACIJA na području banjalučke općine se polako stabilizira a vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u padu. Izvanredna situacija još je na snazi u nekoliko općina. Prve žrtve pronađene su nadomak Čelinca, gdje su, najvjerojatnije uslijed utapanja u vozilu, izgubljena dva života.

U mjestu Barakovac kod Čelinca život su izgubili Darko Stanović i Petra Živković koji su pronađeni u vozilu na lokalnom putu, preko kojeg prelazi takozvani Crni potok, koji je odnio automobil kilometar dalje, gdje je automobil i pronađen.

Glasnogovornica centra javne sigurnosti Banja Luka Marija Markanović:

"Postupanjem po zaprimljenoj prijavi i obilaskom terena u mjestu Barakovci pronađeno je putničko vozilo u kojem se nalaze dva leša."

Policija istražuje i nestanak jednog mladića u Banja Luci, čiji je automobil pronađen napušten nakon što je potopljen. što se tiče trenutnog stanja u Banja Luci, ono je stabilno, kao i vodostaji Vrbase i Vrbanje, potvrdio je gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović.

"I u suštini, danas se radi već na potpunoj sanaciji pojedinih područja, sanacije cesta i javnih površina koje su oštećene i uništene..."

Stanje na području Sember je stabilnije nego jučer. U pojedinim mjesnim zajednicama, stanje je teško ali se stabilizira. Dio vode se povukao, ne plavi više, ali više od stotinjak kuća je poplavljeno. Iako je izvanredna situacija još na snazi, stanje se stabilizira i na području općine Čelinac, gdje su vodostaji također u opadanju, kao i na području Petrova, Dubice i Kostajnice. Glasnogovornik civilne zaštite Željko Stanojević kaže da se ne očekuje izlijevanje rijeka i da je situacija sve bolja na terenu.

"Pa trenutno je mobilna situacija u Derventi. Došlo je do blagog izlijevanja rijeke Ukrine ali sve službe civilne zaštite i službe zaštite i spašavanja su u mobilnosti."

Na sjednici kriznog štaba u Banja Luci na kojoj je prisustvovala i premijerka Željka Cvijanović, priopćeno je da će svi poplavljeni biti uvršteni u svibanjski registar šteta, nakon što se izvrši popis, s obzirom da se radi o kontinuitetu poplava iz svibnja, a čija sanacija je još u tijeku.

Izvanredno stanje zbog poplava i u Brčkom

U Brčko distriktu proglašeno je izvanredno stanje zbog poplava koje su zahvatile njegov južni dio. Obilna kiša padala je i tijekom protekle noći, poplavljene su kuće i oranice, a bujica je odnijela jednu kuću u naselju Berkovac.

Vlada Brčko distrikta jutros je proglasila izvanredno stanje zbog poplava koje su zahvatile njegov južni dio. Šef sigurnosti Vojnović rekao je nakon izvanredne sjednice vlade da je situacija veoma teška.

U Berkovcu je voda odnijela jednu kuću, a u alternativni smještaj je prebačena jedna žena sa djetetom koje ima 45 dana, rekao je Vojnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljedica ovih poplava je da smo izgubili par objekata, putne komunikacije su presječene. Zasad imamo pet potpuno odsječenih mjesnih zajednica i radimo na tome da se putne komunikacije osiguraju."

Bujice koje je kiša izazvala na rječicama i manjim potocima, slijevaju se u Savu. Njen vodostaj je u porastu pa je na nasipu Vučilovac gdje se obavlja sanacija još od svibanjskih poplava, pojačana kontrola civilne zaštite. Stanovnik čija je kuća u poplavi u Palanci:

"Nisam uspio ni goveda izvesti, sve je došlo u 15 minuta, kravama je voda do stomaka. Prošli put sam uspio garažu da zaštitim, ali sad je brzo došlo i nisam uspio ništa zaštititi tako da je ušlo i u garažu i u kuću..."

Štete će se procijeniti. Komisije će na teren, ali je već sada izvjesno da je šteta velika.

Stanje se malo popravlja, ali su i dalje poplavljene stotine kuća u BiH

Deseci magistralnih i regionalnih cesta u Bosni i Hercegovini poplavljeni su ili oštećeni u klizanju zemljišta, a stotine obitelji su evakuirane jer su im kuće poplavljene zajedno s drugim objektima zbog kiše koja pada od utorka te je izazvala bujice i veliki porast vodostaja rijeka.

Meteoalarm je u četvrtak ponovno izdao upozorenje za kišno i grmljavinsko nevrijeme na širem području Banje Luke, Sarajeva i Tuzle. U Banjoj Luci je 247 obiteljskih kuća poplavljeno, dok je 14 stambenih objekata ugroženo klizištima, izjavio je gradonačelnik Slobodan Gavranović. U izjavi za novinare nakon izvanredne sjednice Kriznog stožera gradonačelnik Gavranović pojasnio je da je na području grada aktivirano 60 klizišta.

Nabujala rijeka Tinja poplavila je preko 300 obiteljskih kuća u općini Srebrenik zbog čega su iz najugroženijih područja iseljene 22 obitelji.

Aktivirana brojna nova i stara klizišta, stanje u Tuzlanskom kantonu se popravlja

Situacija u Tuzlanskom kantonu se postupno smiruje u odnosu na jučerašnji dan kada su u pitanju poplave.

Zahvaljujući prestanku padalina tijekom noći voda se postupno povlači iz poplavama najugroženijih područja, prije svega općina Gračanica, Srebrenik i Čelić. Sada se strahuje od pokretanja novih klizišta, posebno u Općini Tuzla na kojoj je u posljednja 24 sata već registrirano 37 novih pomicanja tla.

Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla: "Zahvaljujući tome što je kiša sinoć malo oslabila, situacija na mnogim područjima Tuzlanskog kantona se smirila. Vodotoci se povlače u korita tako da u ovom trenutku imamo situaciju koja je dosta povoljnija nego što je bila. U općini Srebrenik je otvoren magistralni put, evakuirane su 22 osobe i nastavlja se crpljenje vode. Stanje se polako smiruje, nažalost, počinju se aktivirati klizišta. Tako je u općini Tuzla tijekom protekla 24 sata aktivirano 37 novih klizišta."

Situacija na području banjalučke općine se polako stabilizira, a vodostaji Vrbasa i Vrbanje su u padu. Ipak, izvanredna situacija je još na snazi u Čelincu i Kostajnici, gdje se stanje popravlja u odnosu na prethodne dane.

Zatvorene magistralne ceste

Obilne kiše dovele su do rasta vodostaja rijeke Brke koja je poplavila nekoliko naselja u južnom dijelu Distrikta Brčko. Voda je prodrla u naselja Palanka i Brka koja su bila poplavljena i u svibanjskim poplavama. Brojne magistralne prometnice su poplavljene zbog čega je obustavljen promet na magistralnom putu između Tuzle i Doboja, Prnjavora i Dervente te Tuzle i Bijeljine.

Vlada Federacije BiH je za tri pogođene županije izdvojila ukupno 3,5 milijuna maraka (oko 1,8 milijuna eura) hitne pomoći tijekom svibnja i posljednjih nekoliko dana.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara