Vodostaj Save nizvodno od Siska se i dalje povećava, ima li razloga za paniku?

Ilustracija: Hina

OVOG su tjedna zbog velike količine padalina na području Petrinje, Siska, Karlovca, Nove Gradiške, Slatine, Požege, Pakraca i Lipika izazvale velike poplave.

Na nekim je područjima palo čak i 100 litara kiše po četvornom metru, što je izazvalo velike probleme.

Vodostaji rijeke Save na njenom donjem toku, nizvodno od Siska, u porastu su od srijede.

Hrvatske vode: Neće biti kao u svibnju

Direktor Vodno gospodarskog odjela za srednju i donju Savu, Milan Mateša kaže kako se stanje normalizira.

"Sa današnjim danom mi nemamo problema na tim područjima, ali se vodostaj rijeke Save nizvodno od Siska povećava, tako da očekujemo porast rijeke Save u donjem dijelu Posavlja, no on neće biti kao u petom mjesecu, bit će bitno manji jer pritoke koji dolaze iz Bosne, vodostaji su manji za čak dva do tri metra.

Pripremne mjere su na cijelom području donjeg posavlja. Sva kritična mjesta na kojima može biti problema, se saniraju, pogotovo na dijelu županjske Posavine. Tamo su svi nasipi, tj. prednasipi koji su napravljeni, povezani u cjeline. Spremno dočekujemo mogući veći vodni val rijeke Save."

60 novih klizišta u Karlovcu

Vremenska nepogoda s prolomom oblaka prouzročila je u Karlovcu u utorak veliku štetu i otvorila šezdeset novih klizišta, te će Upravni odjel za komunalno gospodarstvo s ovlaštenim građevinskim tvrtkama obaviti vještačenja na oštećenim objektima, zaključio je danas karlovački Stožera za zaštitu i spašavanje.

Na sjednici Stožera istaknuto je da je prekjučer u Karlovcu pala rekordna ikad zabilježena dnevna količina kiše, pa slijedi utvrđivanje šteta, a Hrvatskim je vodama upućen zahtjev za hitnom intervencijom

Sjednici Stožera nazočili su i direktori Vodovoda i kanalizacije, Zelenila, Čistoće i Gradske toplane, koji su po Planu zaštite i spašavanja Grada Karlovca nositelji mjera u izvanrednim situacijama.

Vodna ispostava Kupa Karlovac već je izdala zahtjev svojoj središnjici Hrvatskih voda u Zagrebu za hitnom intervencijom i sanacijom odvodnih oborinskih kanala, rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od dežurnog sinoptičara Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Krunoslava Mikeca, Hina doznaje da su u utorak, 5. kolovoza, u Karlovcu na četvorni metar tijekom 24 sata pale 94 litre kiše, s tim da su se u razmaku od samo 90 minuta, između 6,30 i 8 sati ujutro, na Karlovac sručile 64 litre kiše.

Prema podatcima DHMZ u proteklih 65 godina, koliko se na mjernoj postaji Karlovac mjere oborine, uobičajena mjesečna količina kiše u kolovozu je 96 litara po četvornom metru, a maksimalna dnevna količina bila je 93,2 litre i to 10. srpnja 1973. godine.

Budući da je dosadašnja maksimalna dnevna količina nadmašena možemo reći da je u utorak u Karlovcu pala rekordna ikad zabilježena količina kiše, rekao je sinoptičar Mikec.

Zaključak Stožera je da su nastale tri vrste šteta - odroni su prometnice zatrpavali zemljom i kamenjem, otvorilo se oko šezdeset novih klizišta, a mnogobrojna su i oštećenja na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima.

Slijedi utvrđivanje štete temeljem čega će se odlučiti postoji li mogućnost i potreba za proglašenjem stanja elementarne nepogode, kaže Katarina Matasić iz gradske Službe za odnose s javnošću.

U sanaciju štete su se uz komunalna poduzeća uključili i Hrvatski crveni križ i Vatrogasna zajednica, a u ponedjeljak će se održati i sastanak s predsjednicima postradalih gradskih četvrti i mjesnih odbora kako bi se dogovorili daljnji koraci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara