Sukobu paravojne skupine i islamista u Libiji, ubijene 24 osobe

Sukobu paravojne skupine i islamista u Libiji, ubijene 24 osobe

Screenshot: Google Maps

NAJMANJE dvadeset četiri osobe su poginule a sto pedeset je ranjeno u sukobu islamističkih milicija i paravojne skupine u petak u Bengaziju, na istoku Libije, u kojemu su sudjelovali borbeni zrakoplovi i helikopteri.

Postrojbe libijskog zrakoplovstva odane Halifi Haftaru, umirovljenom generalu, bombardirale su u petak ujutro položaje skupina bivših islamističkih pobunjenika u Bengaziju, priopćila je vojska.

No zapovjednik glavnog stožera libijske vojske Abdesalem Džadalah, zanijekao je bilo kakvo sudjelovanje regularne vojske u tom sukobu.

U izjavi za državnu televiziju Džadalah je pozvao "vojsku i revolucionare da pruže otpor svakoj skupini koja pokuša silom zauzeti Bengazi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Halifa Haftar, bivši zapovjednik pobune u kojoj je 2011. svrgnut režim Moamera Gadafija, rekao je pak da se tom operacijom Bengazi htjelo "očistiti" od "terorističkih skupina", prenio je glasnogovornik snaga koje on predvodi i koje su se prozvale "nacionalnom vojskom".

Predsjednik prijelazne vlade Abdalah al-Teni nazvao je Haftarove snage "skupinom izvan zakona" na tiskovnoj konferenciji na kojoj je bivše pobunjenike i stanovnike Bengazija pozvao na suzdržanost, rekavši da libijska vojska "kontrolira stanje na terenu".

Halifa Haftar koji je koncem 1980-ih pobjegao iz Gadafijeve vojske, vratio se u Libiju kako bi sudjelovao u pobuni 2011. pošto je gotovo 20 godina proveo u SAD-u.

Nakon pada Gadafijeva režima 2011. u Bengaziju su napadi na vojsku i na policiju gotovo svakodnevna pojava. Oni se obično pripisuju dobro naoružanim radikalnim islamističkim skupinama koje djeluju na tom području.

U prilikama nesigurnosti i nakon mnogih otmica i napada na diplomatska predstavništva u Libiji, Alžir je u petak objavio da zatvara svoje veleposlanstvo u Tripoliju obrazloživši odluku "stvarnom i neposrednom" prijetnjom kojoj su izloženi njegovi diplomati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara