Švicarci (CHF) i Grčka - što im je zajedničko?

Švicarci (CHF) i Grčka - što im je zajedničko?


Foto: Shutterstock/Facebook

ŠTO o tome kaže nedavno preminuli Nobelovac Becker

0. Euro je jutros već prešao 1,08 za CHF! Izgleda da bi se zadnja eskalacija problema mogla i sama riješiti. Ali što čak i u tom slučaju možemo naučiti?

1. Praktički nezapaženo je kod nas prošla prošlogodišnja smrt velikog Nobelovca Garyja Beckera, koji je u jednom segmentu revolucionarizirao ekonomiju. Dobio je Nobelovu nagradu za “proširivanje domene mikroekonomske analize na širok raspon ljudskog ponašanja, uključivo netržišno ponašanje”.

Jedan od tipičnih Beckerovih uvida je da su dobici za predatore linearni, a za žrtve gubici eksponencijalni.

Recimo da imate bandu pljačkaša koji orobe selo i odnesu pola ljetine. Recimo da ih se seljaci jako boje i ne suprotstave im se. Ali ako dođu ponovo, i probaju odnijeti drugu polovicu, što se događa:
– dobitak pljačkaša je relativno isti kao prije (štoviše, možemo gledati da se relativno i smanjuje)
– ali seljacima je prvo bilo oduzeto pola, a sada im se oduzima sve (što je preostalo).

Stoga su se oni ovaj put spremni pobuniti jer nemaju što izgubiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. NARAVNO da ovdje direktne usporedbe staju, ne želim ni u kom slučaju implicirati da je itko niže spomenut pljačkaš, ali ovo govori o eksponencijalno rastućoj boli za one koji gube, u odnosu na one koji dobivaju (ili gube značajno manje).

Zato sam (koliko znam prvi) inzistirao da u slučaju CHF, koliko god i uzimatelji kredita pogriješili, ne smiju biti dužnički robovi jer im se ‘bol’ povećava neproporcionalno povećava u odnosu na dobitke ili gubitke banaka. A to je ono što slijepi zagovornici čvrstih bankarskih pozicija nisu vidjeli, naprosto realnost je takva da ljudi nemaju što izgubiti i kompromis se mora naći.

Zato je i jako dobar, iako ne politički ortodoksan, otpis ‘malih’ dugova pod sponzorstvom Vlade.

3. Jednako tako sam rekao da se Grčkoj NARAVNO mora otpisati dio kredita i mora se naći rješenje i za njih. Ali jasno, ne na način kako balkansko-muljatorski to pokušavaju Cipras i njegovi. I tako će se i dogoditi, kada Cipras pristane na civilizirani diskurs, naći će se rješenje.

                                                                                                                       Nenad Bakić / Eclectica

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara