U Nigeru poginulo 109 islamista Boko Harama

U Nigeru poginulo 109 islamista Boko Harama

Screenshot: YouTube

STO DEVET pripadnika Boko Harama, četvorica vojnika i civil izgubili su danas živote u prvim velikim napadima nigerijske naoružane islamističke skupine u Nigeru, priopćio je nigerijski ministar obrane Mahamadou Karidjo.

U napadima koji su se dogodili u gradovima Bossu i Diffi, na jugu Nigera, uz granicu s Nigerijom, ranjeno je 17 pripadnika nigerijskih sigurnosnih snaga a dvojica vojnika se vode kao nestali, rekao je ministar na javnoj televiziji.

Još nema informacija o broju žrtava među čadskim vojnicima koji su "pružili potporu" nigerijskim snagama kako bi "neutralizirale napadače koji su uspjeli ući" u Bosso, rekao je Karidjo.

Zapovjednik čadskih snaga raspoređenih u Nigeru zbog Boko Harama, general Yaya Daoud, ranjen je iz vatrenog oružja u Bossu, rekao je čadski sigurnosni izvor.

Nigerijske sigurnosne snage su u Diffi "zaustavile napredovanje napadača" kod jednog mosta i "potisnule ih nanoseći im teške gubitke", dodaje nigerijski ministar obrane.

"Sada se mir vratio u ta dva mjesta. Stanje je pod kontrolom", rekao je Karidjo dodajući da su "u tijeku operacije čišćenja".

Napadi Boko Harama na Bosso i Diffu u petak ujutro su prvi veći napadi nigerijske islamističke skupine u Nigeru.

Ova islamistička ofenziva se događa dok nigerski parlament treba u ponedjeljak odobriti slanje svoje vojske u Nigeriju radi borbe protiv Boko Harama, uz čadsku i kamerunsku vojsku.

Most napadnut blizu Diffe je strateški važan budući da povezuje Niger i Nigeriju, dvije zemlje koje dijeli rijeka Komadougou Yobe. Njezina kontrola je važna za prijevoz ljudstva i vozila čadske i nigerijske vojske.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara