Vlada RH: Nema PDV-a na donacije za žrtve poplava

Vlada RH: Nema PDV-a na donacije za žrtve poplava

Foto: Hina

VLADA RH odreći će se prihoda od PDV-a na donacije za žrtve poplava putem telefonskih poziva, priopćeno je iz Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Budući da Zakonom o PDV-u nije predviđena mogućnost oslobođenja od plaćanja PDV-a, na naknadu ostvarenu putem humanitarnog telefona teleoperateri će na svoje usluge obračunati PDV. Nakon provedene humanitarne akcije, kada bude poznat ukupan iznos PDV-a obračunatog i uplaćenog u proračun od strane teleoperatera, Vlada RH donirat će sredstva u tom iznosu organizatoru humanitarne akcije (npr. Crveni križ)", poručuju iz Vlade.

Što se tiče donacija poduzetnika, sve donacije uplatom novčanih sredstava do visine 2 posto prihoda u prethodnoj godini poduzetnicima će se priznati kao rashodi. Novčana sredstva koje poduzetnici doniraju ne podliježu obračunu PDV-a, s obzirom da se ne očekuje nikakva protuusluga, kažu iz Vlade.

Ukoliko poduzetnici donaciju izvršavaju isporuku dobara, i u ovom slučaju će se iznos donacije priznati kao rashod do visine 2 posto ostvarenih prihoda u prošloj godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara