Vlada uvodi nove poreze i reže dodatke na plaće

Foto: Hina

VLADA Zorana Milanovića usvojila je o paket mjera koje bi trebale reducirati deficit državnog proračuna. Mjere za provedbu fiskalnog pravila, odnosno za smanjenje proračunskih rashoda, uključuju nove poreze, ali i rezove dodataka na plaću u javnom sektoru.

Uvode se tako o dva nova poreza: porez na kamate na štednju po stopi od 12 posto trebao bi se uvesti već od iduće godine, a u 2016. Vlada želi uvesti i porez na nekretnine.

Dodataka na plaću ima 367, Vlada ih želi rezati

Također, planirane su i izmjene sustava olakšica poreza na dobit. Od oporezivanja će biti izuzet samo dio dobit koji se reinvestira. Ministar financija Boris Lalovac želi reformirati i dodatke na osnovnu plaću u javnom sektoru na način da bi se neki dodaci ukidali, što bi dovelo do smanjenja plaća. Dodataka na plaću trenutno ima 367, a vladajući smatraju da je to previše.

"Tu ima prostora za uštede. Mi pripremamo rebalans i kada prijedlog bude gotov, onda ćemo vam moći reći nešto više", kazao je novinarima na Markovom trgu potpredsjednik Vlade Branko Grčić, te obećao da se u plaće i mirovine neće dirati, ali sve ostalo je podložno rezovima.

"Teško je procijeniti koliko se na dodacima može uštedjeti, ali sigurno se može ostvariti milijardu kuna uštede. Mogu li se razvrgnuti kolektivni ugovori? Sve se može. Pitanje je samo zašto nitko nije o tome vodio računa dvadeset godina", kaže ministar poduzetništva Gordan Maras.

Oporezivanje kamata na štednju državi bi tako trebalo povećati godišnje prihode za 300 milijuna kuna. Od oporezivanja će biti izuzeta stambena štednja. Uvođenje promjena u oporezivanje dobiti bi trebali proračunske prihode povećati za 500 milijuna kuna.

Vlasnici eko vozila imat će popust na cestarinu

Vlada se odlučila baciti u poticanje bezgotovinskog plaćanja na autocestama. Donesena je tako odluka da će na naplatnim kućicama biti manje traka za plaćanje u gotovini, a povećat će se broj traka za elektroničku naplatu.

Također, odlučeno je da će vlasnici ekološki prihvatljivijih vozila imati popust na cestarinu. "Što je vozilo ekološkije, to je moguć veći popust", rekao je na sjednici Vlade ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Odobrena jamstva za brodogradnju i sufinanciranje prijevoza učenika

Vlada je na sjednici donijela kriterije subvencioniranja javnog prijevoza za učenike, ali i jamstvo za Brodosplit te za Brodotrogir.

Brodosplit će dobiti jamstva u iznosu od 19 milijuna kuna za izgradnju broda betonare, dok će Brodotrogir dobiti jamstva za dva broda ukupne vrijednosti 60 milijuna i 200 tisuća dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sjednici su doneseni kriteriji o sufinanciranju troškova javnog prijevoza za učenike srednjih škola do kraja godine. Iz proračuna će se od rujna do prosinca ove godine učenički prijevoz sufinancirati s 90 milijuna kuna.

Podsjetimo ministar obrazovanja Mornar spomenuo je da će se na toj stavci štedjeti, pa ga je onda napala nova stranka Radimira Čačića, da bi na kraju sumnje otklonio potpredsjednik Vlade Ivan Vrdoljak

"Nitko u Vladi nije postavio pitanje da li ukidamo te subvencije, nitko nije izgubio kompas, točno znamo što radimo i nije nam prioritet stjecanje političkih zasluga na tjednoj ili dnevnoj temi nego napraviti posao za te ljude", rekao je Vrdoljak

Vlada odobrila preko 2 milijuna kuna za troškove arbitraže

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice odobrila sredstva iz Proračunske zalihe Državnog proračuna Ministarstvu gospodarstva u iznosu od 364.000 američkih dolara za podmirenje troškova pružanja usluga pravnog zastupanja te 100.000 eura za podmirenje troškova arbitražnog postupka.

Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za istu godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU.

Vlada je na sjednici raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Tako je Vladimir Majetić imenovan zamjenikom ravnatelja Državne geodetske uprave, na razdoblje od četiri godine temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.

U skladu s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zadrugama, Vjekoslav Rakamarić imenovan je predsjednikom Upravnog vijeća Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo, a Blaženka Mičević, Nevenka Benić i Marija Mioč imenovane su članicama, kao predstavnici nadležnih ministarstava.

Igor Rađenović imenovan je zamjenikom guvernera Republike Hrvatske u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, Međunarodnom udruženju za razvoj, Međunarodnoj financijskoj korporaciji, Agenciji za multilateralne garancije investicija, Europskoj banci za obnovu i razvoj i Inter-američkoj banci za razvoj.

Boris Lalovac razriješen je, a Igor Rađenović imenovan novim predstavnikom Republike Hrvatske u Upravnom vijeću Razvojne banke Vijeća Europe.

Žana Pedić razriješena je dužnosti članice Odbora za javni nadzor revizije te Odbora za standarde financijskog izvještavanja, a novom članicom ovih odbora, kao predstavnica Ministarstva financija, imenovana je Nikolina Ptiček, izvijestila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara