Vojislav Blažević nije kriv za eksplozije u Zagrebu

Vojislav Blažević nije kriv za eksplozije u Zagrebu

Foto: Hina

VOJISLAV BLAŽEVIĆ je u utorak na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe da je u siječnju 2013. postavio dvije eksplozivne naprave u zapadnom dijelu Zagreba, pri čemu su ugroženi životi desetak osoba.

Sutkinja Jasna Rađenović je izričući presudu istaknula kako sud nije utvrdio postojanje veze između dviju eksplozija – prve na pruzi Zagreb – Varaždin na Aveniji Bologne i druge na autobusnom stajalištu kod križanja Aleje Bologne i Gospodske ulice, u kojoj je Vojislav Blažević bio ozlijeđen.

Ističući da dokazi nisu pokazali vezu između okrivljenog i detonacija, sutkinja se osvrnula i na iskaze svjedoka, te nelogičnim ocijenila iskaz vozača ZET-ova autobusa da je vidio Blaževića kako se naginje nad kutiju s eksplozivnom napravom.

"Tragovi eksploziva u autu ne znače da ih je okrivljenik prevozio"

Sud je zaključio i da tragovi eksploziva pronađeni u Blaževićevu automobilu ne znače da je okrivljeni prevozio eksplozivnu napravu, kao što je to tvrdilo tužiteljstvo.

Iako su iz policije tijekom suđenja tvrdili da je u pretrazi Blaževićeva automobila službeni pas za detekciju reagirao na gumeni tepih u prtljažniku, u sudskom spisu nije bilo traga da je pas nanjušio eksploziv. Istaknuto je da je Blaževićev automobil koristilo više osoba, te da se tragovi eksploziva mogu pronaći i u umjetnom gnojivu, ali i kockama za potpalu.

Blaževićevi branitelji su tijekom suđenja upozoravali kako se manipuliralo načinom pretrage i materijalnim dokazima navodno nađenima u automobilu.

Šest mjeseci proveo u pritvoru

Blažević, kojega su mediji prozvali "zagrebačkim bombašem", je nakon uhićenja 2013. šest mjeseci proveo u istražnom zatvoru, a od početka procesa tvrdio je da nije kriv.

Podsjećamo, Blažević je na optuženičkoj klupi završio zbog dvije eksplozije koje su Zagreb potresle u siječnju 2013. godine. Prva bomba je bila podmetnuta pod prugu u Susedgradu, te se aktivirala kada je na nju naletio teretni vlak. Druga bomba je dva dana kasnije eksplodirala kod autobusne postaje na Aleji Bologne.

Blažević je ozlijeđen u drugoj eksploziji bombe, nakon čega ga je policija uhapsila i optužila za podmetanje eksplozivnih naprava. Blažević je od samog početka tvrdio da je nevin, te je za vrijeme boravka u pritvoru neko vrijeme i štrajkao glađu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara