"Ademi je izdao zapovjed za operaciju Medački džep"

STEVO PRAŽIĆ, bivši časnik za obuku u 9. gardijskoj brigadi kojom je zapovijedao Mirko Norac, danas je svjedočio na suđenju za ratne zločine na području Medačkog džepa te je rekao da je zapovijed za akciju izdao Rahim Ademi, kao zapovjednik zbornog područja Gospić. Od njega je zapovijed primio i Mirko Norac koji je kao zapovjednika 9. gardijske brigade bio na izdvojenom zapovjednom mjestu u Bilaji.

Pražić tvrdi da nikada nije čuo za osnivanje posebnog sektora 1., pod zapovjedništvom Mirka Norca te da ne zna da je Norac imao ikakvih ovlasti nad specijalnom policijom. Na ovaj iskaz današnjeg svjedoka reagirao je Ademi konstatacijom da je sam Pražić sudjelovao u pisanju zapovjedi o formiranju sektora 1.

Neki prijašnji svjedoci koji su kao pripadnici hrvatske vojske sudjelovali u akciji u Medačkom džepu, tvrdili su da im nitko nije pričao o ženevskoj konvenciji i ratnom pravu o postupanju s civilima i zarobljenicima. Pražić je, naprotiv, izjavio da su svi hrvatski vojnici bili upoznati sa ženevskim konvencijama i postupanju sa zarobljenicima. On je bio časnik za obuku, te tvrdi da je nastava bila svakodnevna, a obavljali su je terenski i teoretski. Rekao je i da je on osobno s vojnicima razrađivao sve moguće situacije koje bi se mogle u ratu pojaviti.

Svjedok je u akciji u Medačkom džepu vidio tek nekoliko mrtvih neprijateljskih vojnika i nije čuo za nikakve detonacije koje bi upućivale na uništavanje imovine.

Suđenje dvojici optuženih generala Rahimu Ademiju i Mirku Norcu nastavlja se u ponedjeljak.

D.M.
Foto: RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara