ANKETA Treba li Krstičević podnijeti ostavku?

ANKETA Treba li Krstičević podnijeti ostavku?
Foto: 123rf, Slavko Midzor/PIXSELL

NAJVEĆI projekt Damira Krstičevića, nabava eskadrile borbenih aviona F-16 od Izraela, na samom je rubu propasti.

Radi se o uvjerljivo najskupljem i najvećem projektu Ministarstva obrane u mandatu Damira Krstičevića. 

"To je projekt koji jamči sigurnost, suverenitet Republike Hrvatske", ne tako davno je ponosno govorio hrvatski ministar obrane

"Proces je bio dug, godinu dana. Proces smo vodili vrlo sustavno. Ova odluka je odgađana 15 godina zbog nedostatka jedinstvene vizije za razvoj te sposobnosti hrvatske vojske i zbog smanjenog proračuna", tvrdio je Krstičević, hvaleći sebe i Plenkovićevu vladu.

Krstičević je uspio preživjeti sve afere, hoće li i ovu?

No iako je u procesu koji je bio opterećen nizom afera vezanih za netransparentnost Krstičević uspio pregrmjeti sve kritike uz objašnjenje da se radi o ključnom projektu za budućnost sigurnosti Hrvatske, službeni Washington povukao je kočnicu.

Kako je jučer u eksplozivnom članku na prilično pouzdanom portalu Axios objavio izraelski novinar Barak Ravid, Amerika je odlučila blokirati prodaju rabljenih izraelskih aviona Hrvatskoj. Tu vijest i dalje nije nitko demantirao, a ministar obrane Damir Krstičević danas se izvlači na - formalnost.

"Što se tiče aviona, sinoć je objavljena vijest. Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati", rekao je danas Krstičević komentirajući fijasko s nabavom borbenih aviona 

No s obzirom na to da vijest o vjerojatnoj propasti dogovora koji je Krstičević svojevremeno opisao kao "povijesni" nitko nije demantirao, jasno je da u MORH-u očito nisu uzeli u obzir sve faktore u poslu vrijednom nevjerojatnih 500 milijuna dolara.

Glavni gubitnik je - Hrvatska

Kako je u razgovoru za Index pojasnio vojni analitičar Igor Tabak, najveći gubitnik sukoba između Izraela i SAD-a je - Hrvatska.

"Izrael ima svoje zrakoplovstvo koje se upravo oprema novim lovcima. SAD ionako izvozi svoje avione, meni je tu nedvojbeno da je ovo najveći problem Hrvatskoj. Hrvatska ima dobre odnose s SAD-om i u posljednje vrijeme pristojan odnos s Izraelom. No čini mi se da je podcijenjena osovina SAD - Izrael, a njihov dobar odnos ima jako opipljive granice", pojasnio je Tabak.

Burne reakcije u saboru

Vijest o gotovo sigurnoj propasti "posla stoljeća" danas je glasno je odjeknula i u saboru.

"Vrlo je važno napomenuti da je NATO osporio i isporuke drugih aviona. Ako od toga neće biti ništa, a neće, tražimo od ministra Krstičevića da podnese ostavku. Hrvatska danas nema pravu obranu", rekao je danas u saboru Branimir Bunjac, zastupnik Živog zida.

"Ovo je tipični način kako HDZ sklapa poslove. Bilo je jasno otpočetka da se radi o pogodovanju jednoj strani. I to se sad vidi iz realizacije natječaja prema informacijama koje imamo. Očito je da od tog posla neće biti ništa. Cijeli postupak je služio da se PR-ovski samo pokaže da vlada nešto radi i rješava probleme", rekao je SDP-ovac Mrsić u razgovoru za Index.

Treba li Krstičević otići?

Vjerojatna propast vojnih aviona nije ni blizu prva Krstičevićeva afera, ali je definitivno najveća. Podsjetimo, MORH je u Krstičevićevom mandatu postao pravo žarište afera i skandala.

MORH je tako od hrvatske javnosti pokušao zatajiti težak incident koji se dogodio na vojnoj vježbi 2017. godine, prilikom kojeg je ozlijeđeno osam hrvatskih vojnika, a oklopnjak Patria je potpuno uništen, o čemu je Index prvi izvijestio.

>> Imamo tajni dokument: Na vojnoj vježbi ozlijeđeno 8 vojnika, MORH sve zataškao

Na bizarnu informaciju o neprimjerenom ponašanju vojnog instruktora i ročnice MORH je reagirao još bizarnijim priopćenjem, u kojem su tvrdili da je "Hrvatska vojska nekome trn u oku", a nakon toga je uslijedio novi skandal.

Naime, ispostavilo se da su piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vojnim helikopterom išli u krivolov na vepra. Ni o tome MORH nije obavijestio javnost sve dok do informacije o tom incidentu nisu došli novinari.

No kao što smo već naveli, propast nabave vojnih aviona definitivno je najveći Krstičevićev fijasko. 

"Donijeli smo veliku odluku. To je povijesna odluka o zadržavanju sposobnosti nadzora zračnog prostora, zadržavanje tradicije borbenog zrakoplovstva. Mislim da je to ogroman iskorak za hrvatsku vojsku", rekao je Krstičević nakon što je donesena odluka o kupnji rabljenih izraelskih aviona F-16.

Tako smo od najvećeg projekta Damira Krstičevića i jednog od najvećih projekata Plenkovićeve vlade došli do još jedne afere. Vladajući se sad pokušavaju izvući tvrdnjom da se radi o sukobu Izraela i SAD-a s kojim Hrvatska nema baš nikakve veze, ali jedno je sigurno: Kad planirate potrošiti 500 milijuna dolara poreznih obveznika na kupovinu strateški važne vojne opreme, onda je valjda logično očekivati da ćete unaprijed detaljno dogovoriti sve korake u toliko važnom procesu.

Zbog toga se nameće pitanje: Treba li Damir Krstičević podnijeti ostavku? Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara